Élet-Stílus

Fuldoklik Budapest

Európában csak Bukarestben rosszabb a levegő.

A fővárosok levegőjét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálta a közelmúltban, és az adatok szerint Budapesthez képest egyedül a román fővárosban több a levegőben szálló mérgező részecske. A világszervezet által ajánlott határértéknek – 10 mikrogramm ultrafinom por per köbméter – az európai városok közül egyedül Stockholm tudott alatta maradni. A többiek, például Bécs, London, sőt Párizs is átlépi a határt.

Itthon nemcsak a főváros, de az ország többi nagyvárosa sem büszkélkedhet friss levegővel. Többek között Debrecen, Vác, Dorog, Tatabánya, Győr és Pécs is évek óta küzd a levegő-szennyezettségi elsőségért, és ezért nem csak az ipari tevékenység a felelős. Ez ugyanis az utóbbi években a modernizáció és a gazdasági-technológiai átalakítások miatt fokozatosan csökken, ellentétben a lakossági légszennyezéssel. A gyárkémények helyett ma már a kipufogók jelentik a legnagyobb veszélyt.

A szakértők abban bíznak, hogy néhány éven belül – a többi európai országhoz hasonlóan – a magyarok is lelkesen és következetesen állnak át a környezettudatos közlekedési módokra, és akkor a városok is fellélegezhetnek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Magyarország legmérgezőbb városai (life.hu)
A levegőszennyezés káros hatásai (atmosphere.mpg.de)
Károsíthatja az agyat a légszennyezés (vital.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik