Élet-Stílus

Nem eszik meg a halott elefántot

Muzeális célokat fognak szolgálni Zitta, a budapesti állatkert csütörtökön elpusztult ázsiai elefántjának földi maradványai – tudta meg az fn.hu. A ritka állatok tetemei legtöbbször a tudományt szolgálják tovább, a kert ragadozói legfeljebb a parasztudvar lakóira fenhetik a fogukat.

Az elefántot a közeljövőben a legmagasabb minőségben kitömik majd, és feltehetően az állatkertben fogják kiállítani – mondta el az fn.hu-nak Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, aki megjegyezte: jelenleg nem található Magyarországon preparált elefánt.
Nyugodj békében Zitta! Fotó: Állatkerti Alapítvány

Nyugodj békében Zitta! Fotó: Állatkerti Alapítvány

A csontjait megtisztítják és egyelőre félreteszik, a tervek szerint ezekből összeállítják majd az állat komplett csontvázát. Az állatkertben egyébként egyáltalán nem jellemző, hogy az elpusztult egyedeket a ragadozók etetése révén „hasznosítanák”.

A ritka fajokat tudományos célokra ajánlják, és rendszerint a Természettudományi Múzeumba kerülnek, más tetemeket a vonatkozó szabályok szerint helyeznek el. Előfordul ugyanakkor, hogy az egzotikusnak egyáltalán nem nevezhető kecske halála után eleségként használják fel a testét, miután meggyőződtek róla, hogy nem terjeszt semmiféle fertőző betegséget.

Zittát halálát rendkívül heveny vérzéses vastagbélgyulladás, illetve enterotoxémia okozta, ami valószínűleg a Clostridium difficile nevű kórokozó baktérium által termelt, mikrobiológiai eredetű méreganyagra vezethető vissza. A gyakori kórokozó környezetünkben mindenhol jelen van, egyes állatok immunrendszere azonban legyőzi, másokon gyógyszeres kezelés segíthet, és némely egyedeket menthetetlenül elpusztít. Az elefánt halála elkerülhetetlen volt, és Hanga Zoltán szerint – épp a kórokozó gyakorisága miatt – nem lehet megállapítani, honnan került az állat szervezetébe.

Nem véletlen azonban, hogy az állatkerti állatok etetése szigorúan tilos. A látogatók által bedobált eleség többek között halálos fertőzéseket is terjeszthet – hangsúlyozza a szóvivő. Az ormányos halálát Budapestnek jelentenie kellett az elefánt tenyészprogram központjába, bár Zittára ilyen szempontból egyébként sem számítottak már, túl volt termékeny korszakán. A magyar fővárosba 1996. október 22-én érkezett a hollandiai Emmen állatkertjéből. Születési dátuma nem ismert pontosan, de bizonyosnak látszik, hogy az 1960-as években született, így negyvenévesnél mindenképpen idősebb, valószínűleg majdnem ötvenéves volt.

Mint megtudtuk, ez az elefántoknál a középkor és az időskor határa, Zitta immunrendszere sem volt már tökéletes. A többi vastagbőrű jól van, Zitta halála miatt semmiféle rendkívüli intézkedést nem kellett hozni – mondta Hanga Zoltán.

Az állatkert csütörtöki közleményéből kiderül, hogy Zitta állapota minden különösebb előzmény nélkül szerda hajnalban lett kritikus: képtelen volt lábra állni. Az elkövetkező 20 órában a gondozók, állatorvosok és a kert műszaki munkatársai megállás nélkül az állat megmentésén dolgoztak. Rengeteg ember segítségével igyekeztek talpra állítani, infúziót és beöntést is kapott. Éjjelre azonban annyira rossz lett az állapota, hogy nem maradt más lehetőség, mint az állat elaltatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik