Élet-Stílus

Kutyák és macskák allergiásoknak

Kopasz, kistestű, rövid szőrű: az allergiások is számtalan fajta közül választhatnak.

Évről-évre nő az allergiás betegek és köztük is főleg az állatszőr-allergiások száma. Sokan betegségük miatt kénytelenek lemondani az állattartásról: még akkor sem kockáztatják, hogy súlyosbodjanak a tüneteik, ha tudják, hogy ezeket nemcsak az állatszőr okozhatja. Sőt, szakértők hívják fel a figyelmet arra, hogy az állatok bőre, illetve az általa kiválasztott protein erősebb allergén, mint maga a szőr.

Az MSN most összeválogatott 15 hipoallergén kutya és cicafajtát, melyeket kifejezetten allergiásoknak ajánlanak, mert nem – vagy csak nagyon ritkán – erősítik az allergia tüneteit. A felsorolt fajták között nemcsak a „kopasz”, azaz szőr nélkülire tenyésztett állatok hódítanak, van itt mindenféle: kicsi, nagy, manó-alakú, vadászkutya, öleb, sőt, egy igazi szfinx-macska is. (A linkre kattintva megnézheti őket.)

És ha már állattartás: a szakértők egyetértenek abban, hogy a rendszeresen fürdetett, kistestű állat jelenti a legkisebb kockázatot, ám figyelmeztetnek arra is, hogy az egyetlen állat, ami 100%-ban hipoallergén, a kígyó.

AJÁNLOTT LINKEK:

A hipoallergén macska (haziallat.hu)
Milyen a hipoallergén kutya? (kutyaspolo.hu)
10 kérdés és válasz az állatszőr allergiáról (nlcafe.hu)
Higiéniai tanácsok kutya és macskatartóknak (origo.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik