Élet-Stílus

Csak az erőművet kell elkerülni

Ha minden a mostani szinten marad, a fukushimai atomerőmű körüli 30 kilométer sugarú körön kívül nem kell káros hatással számolni. A helyzet romlását azonban nem szabad kizárni – véli Aszódi Attila, aki szerint nyugodtan utazhatunk Japánban, de Fukushima körzetét ajánlott elkerülni.

A fukushimai atomerőmű 30 km-es környezetében a dózisintenzitás most is magas, és ez a helyzet itt hónapokon keresztül fennmaradhat. Ide nem tanácsos utazni, de valószínűleg nem is lehetséges azoknak, akiknek nem ott élnek, vagy nincs kifejezett feladatuk.

Az atomerőműtől északnyugatra 60-80 kilométer távolságban egyes településeken (pl. Fukushima város, Iitate falu) is több Sv/h (mikrosievert-per-óra) a környezeti dózisintenzitás, ami – ha több hónapig fennmarad – hazai viszonyok között szokatlanul magas éves lakossági dózist eredményezhet (itthon a természetben tipikusan 0,08 – 0,16 Sv/h a dózisintenzitás). Ide sem tanácsolható a kiutazás, ha valakinek halasztható teendői vannak – írja legfrissebb kommünikéjében Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.
Nagyon nehéz megbecsülni, hogy mi történhet még az atomerőműben, nagy valószínűséggel hónapokon keresztül lesz még környezeti kibocsátás. Ha ez a mostani szinten maradna, a 30 km-es körön kívül érdemi egészségügyi kockázattal nem kell számolni. Azonban a jövőben nagyobb környezeti kibocsátás lehetőségét sem lehet kizárni, amire több jel is utal.

A hétvégi közlemények szerint a japán illetékesek nitrogéngázt terveznek bejuttatni az 1. reaktor hermetikus védőépületébe. Ez arra utal, hogy nem biztosak az 1. reaktorban lévő sérült üzemanyag elégséges hűtésében, így további hidrogénképződést sem tartanak kizártnak – a nitrogén úgynevezett inert gáz, amivel lecsökkenthető a hidrogénrobbanás veszélye, ha keletkezne hidrogén. Ha újabb hidrogénrobbanás történne, a március 12-15. időszak robbanásait követő kibocsátásokhoz hasonlóra lehetne számítani.

Forráa: Aszódi Attila

Forrás: Aszódi Attila

A hétvégén bemutatott videofelvételek tanúsága szerint a 4. reaktor pihentető medencéjéből továbbra is gőz száll fel, ami arra utalhat, hogy az ott lévő üzemanyagok nincsenek teljesen víz alatt. Ha ez így van, ott további üzemanyag-sérülés és radioaktív kibocsátás lehetséges. Kis valószínűséggel, de elképzelhető, hogy a kibocsátás intenzitása jelentősen meghaladja a mostani értéket.

Az 1., 2., 3. reaktorban, valamint az épületükben található pihentető medencében, illetve a 4. blokki pihentető medencében volt üzemanyag-sérülés. Ennek következtében üzemanyag-olvadás és geometriai átrendeződés is minden bizonnyal bekövetkezett. Mivel ezek a pihentető medencék a korábbi hidrogénrobbanások által súlyosan rongált csarnokokban, a reaktorépületek felső részében vannak, innen a külvilág felé jelenleg semmi nem korlátozza a kibocsátást. Ennek megszüntetése az elhárításon dolgozók egyik legfontosabb feladata jelenleg. Az épületek további sérülése – például újabb földrengés miatt vagy most nem ismert belső esemény miatt – sem zárható ki. Ilyen események esetén újabb jelentősebb kibocsátások lehetségesek.

Aszódi Attila úgy fogalmaz, hogy saját családtagjait sem beszélné le egy japán útról, ha az a fukushimai atomerőmű 80 km-es környezetén, vagy Fukushima prefektúrán kívülre történne. A sérült atomerőmű 80 km-es körzetén belülre különös indok nélkül, polgári személyeknek az utazás nem tanácsolható, de a Japánba utazásra vonatkozó döntést mindenkinek magának kell meghoznia. Azoknak a személyeknek, akik Japánba utaznak, vagy ott tartózkodnak, általános elvként azt tanácsolom, hogy folyamatosan kövessék nyomon a helyi hatóságok és a kormány tanácsait, utasításait. A hatóságok által közölt óvintézkedéseket érdemes és szükséges is betartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik