Élet-Stílus

Miért fordulnak maguk ellen a gyerekek?

Szomorú tény: a kamasz öngyilkosságok nagy része elkerülhető lenne.

Ijesztőek azok a statisztikák, melyek a fiatalkorúak által elkövetett öngyilkosságokra vonatkoznak: ezek szerint az ilyen esetek száma folyamatosan emelkedik. Sőt! A 15-19 éves korosztály esetében a leggyakoribb haláloknak minősül. A hvg.hu ír arról, hogy a háttérben leggyakrabban a teljesítmény-kényszer, a szerelmi csalódás vagy a kirekesztettség érzése áll, ám van olyan eset is, amikor még visszatekintve sem egyértelmű, mi vezetett a tragikus eseményekig.

A szakértők szerint annak, hogy valaki maga ellen fordul, már korán vannak előjelei, ám ezt a családok hajlamosak félreértelmezni. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a legtöbb családban az öngyilkosság témája még ma is tabu. Szendi Gábor pszichológus a hvg.hu-nak elmondta, noha főleg a lányok azok, akik többször kísérelnek meg öngyilkosságot, ők azok, akik ritkán választják az öngyilkosság durvább változatait.

Abban, hogy mi jelezheti előre a gyermek öngyilkossági szándékát, megegyeznek a szakértők: nem egyetlen tünetről van szó, így figyelmeztető jel lehet, ha a gyerek étvágya, alvási ritmusa megváltozik, ahogy az is, ha eluralkodik rajta a „velem senki sem törődik”-érzés, és ha magát okolja, ha valami nem sikerül.

AJÁNLOTT LINKEK:

Miért lesz öngyilkos egy gyermek? (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik