Élet-Stílus

Hatos bronzérmes lett a birkózó Eb-n

Hatos Gábor bronzérmet nyert a szabadfogásúak 74 kg-os kategóriájában a dortmundi Európa-bajnokság első, keddi napján, miután a harmadik helyért rendezett mérkőzésen legyőzte az azeri Agil Gulijevet.

A tavaly vb-bronzérmes Hatos a 3. helyért rendezett összecsapást három menetben nyerte meg, sikerét elsősorban annak köszönheti, hogy fizikálisan felőrölte fiatal riválisát.

Az első menetben nem bírtak egymással a felek, két percig nem született értékelhető akció. A korongválasztásnál az azeri lett a kedvezményezett, így ő foghatta meg Hatos lábát, s ez szinte garantált pontot jelent, Hatos riválisa nem is szalasztotta el a lehetőséget. A folytatásban viszont Hatos már nem bízta véletlenre a dolgot, űzte-hajtotta ellenfelét, s a második felvonást egy mögékerüléssel nyerte meg 1-0-ra, míg a harmadik, döntő két percet egy-egy mögékerüléssel és ledöntéssel 2-0-ra.

A magyar birkózó a nyolcaddöntőben az osztrák Philipp Crepaz ellen “melegített be”, majd a legjobb nyolc között nagy küzdelemben kikapott a világbajnok és címvédő, egyúttal későbbi győztes orosz Gyenyisz Cargustól. A vigaszágon a francia Luca Ezio Lampis-t két menetben múlta felül, így küzdhetett meg az éremért Gulijevvel.

“Nagyszerű nap volt ez nyitánynak, Hatos egész nap kiválóan birkózott” – mondta Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya. “Még az orosz ellen is nagy meccset vívott, szoros küzdelemben maradt alul, de Cargus nem véletlenül súlycsoportja klasszisa. A bronzmeccsen a korongválasztásnál már-már szokásosan balszerencséje volt, de a második menettől szinte csak ő volt a szőnyegen, így megérdemelten nyert”.

“Jó volt a sorsolásom, mert az első összecsapásom könnyű volt. Cargussal szorosabb meccset vívtam, mint a tavalyi vb-elődöntőben, ezúttal volt esélyem ellene. A 3. és 5. hely között nagy különbség van, ezért alaposan meghajtottam a riválisomat, s végül nyertem. Rövid pihenő után megkezdem a felkészülést az olimpiai kvalifikációs vb-re” – mondta Hatos.

Eredmények, szabadfogás:
60 kg:
1. Opan Szat (orosz)
2. Sahit Prizreni (albán)
3. Anatolij Guidea (bolgár) és Wassil Fedorisin (ukrán)
74 kg:
1. Gyenyisz Cargus (orosz)
2. Musza Murtazalijev (örmény)
3. HATOS GÁBOR és Davit Hucisvili (grúz)
96 kg:
1. Hetag Gazjumov (azeri)
2. Vlagyiszlav Bajcajev (orosz)
3. Nicolai Ceban (moldáv) és Pavlo Olijnyik (Ukraine)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik