Élet-Stílus

Okoskodók

Még mindig sokan gondolják úgy, hogy az okostelefonok okossága kimerül az e-mailezésben, mobilos internetezésben és a butácska játékokban. Pedig a készülékeket teleaggathatjuk olyan alkalmazásokkal (applikációkkal, vagy app-okkal), amelyek révén egész napunkat aktívan végigkísérheti az okostelefon. Azok kedvéért, akiknek még nincs ilyen gépük, vagy nem ismerik az általa nyújtott lehetőségeket, csokorba gyűjtöttük, mi mindenre lehet jó egy telefonba oltott, nagy érintőképernyővel szerelt, zsebszámítógép.

1. A tömegekkel közlekedőknek
Amikor kilépünk az ajtón, jó esetben egy ismert útvonalon indulunk munkába. Ha ismeretlen külső helyszínre kell mennünk, vagy történetesen új munkahelyen kezdünk, és a tömegközlekedést preferáljuk, a legrövidebb utat, vagy éppen a legkevesebb átszállással járó megoldást keressük. Az iPhone tulajdonosok máris elindíthatják a BpMenetrend nevű alkalmazást, vagy az Okosan Utazom – SmartCity Bp nevű appot (ez utóbbit az Android-felhasználók is elérik).

Okoskodók 1

A telefon GPS-ével megállapított aktuális helyzetünket és a készülékben lévő pontos időt is figyelembe vevő programocskák gyorsan megtervezik a legoptimálisabb útvonalat, és apró térképen is megmutatják, merre kell indulnunk. Sőt, azt is tudatják, melyik útvonalon mikorra várható az odaérkezésünk.

2. Az autósoknak
Az autóval közlekedőknek navigációs szoftverek egész sora segíthet a célba érni. iPhone-okon az iGo My Way még mindig az egyik legnépszerűbb megoldás, de mind az Apple okostelefonján, mind pedig Androidon elérhető a Sygic, a TomTom, vagy éppen a Co-Pilot legfrissebb változata.

3. Mindenkinek, ingyenesen
Ha gyors és ingyenes segítségre vágyunk, a mobilos webböngészőben látogassuk meg az Útvonalterv.hu oldalt, ahol tömegközlekedéssel, autóval, kerékpárral vagy akár gyalog is percre pontosan megtervezhetjük utunkat.

1. Szinkronban
Manapság már egy munkanap sem feltétlenül arról szól, hogy az asztali PC előtt görnyedünk. Az okostelefonokon több olyan funkciót is elérhetünk, amelynek segítségével távolról is hozzáférhetünk legfontosabb fájljainkhoz és dokumentumainkhoz. A Dropbox illetve a Box.net két olyan megoldás, amelyben fájlokat szinkronizálhatunk különböző PC-k, illetve akár mobil eszközök között is. Ha az éppen aktuálisan szerkesztett dokumentumokat a fenti webhelyek távoli szervereire (azaz ezekbe a felhő alapú – angolul: cloud – szolgáltatásokba) mentjük, másnap akár távolról is folytathatjuk rajtuk a munkát a telefonon. A Windows Phone 7 alapú készülékekben pedig eleve megtalálható a Windows Live SkyDrive támogatás, amely a Microsoft cloud tárhelyéhez ad hozzáférést.

2. Nagyon kis iroda
Az Office fájlok szerkesztése a windowsos telefonokon egyszerű a beépített mobil-Office kliensekkel, ám iPhone-okon és androidos készülékeken elengedhetetlen kellék lehet a Quickoffice: ezzel az alkalmazással megnézhetjük, de akár szerkeszthetjük is a Word, Excel vagy PowerPoint dokumentumokat. Persze ember legyen a talpán, aki a kis képernyőkön nekiáll prezentációt készíteni, vagy éppen kimutatásokat, jelentéseket írni, de akár csak javítgatni.

3. Kép a távolból
Ha nem vagyunk az irodában, ám egy telefonhívásnál kifejezőbb kommunikációs megoldásra vágyunk, segíthetnek a Cisco WebEx, a HP Halo, a Polycom, a magyar StreamNet és más cégek szolgáltatásai, amelyek videós konferenciabeszélgetést tesznek lehetővé. Ilyenkor teljesen mindegy, melyik kollégánk ül PC, notebook, vagy éppen okostelefon kis kamerája előtt, mindenkit láthatunk és mindenkihez szólhatunk egyszerre. Igaz, a mobil sávszélesség még nem elegendő ahhoz, hogy nagy képernyőre jó minőségű videót varázsoljunk. Sőt, az olcsóbb otthoni, vagy céges netcsomagoknak sem elég jó a sebességük. Itt ugyanis nem csak a garantált letöltési, de a feltöltési sebességnek is 1 megabitesnek kell lennie.

1. Süss fel, Nap!
A munka végeztével irány a természet. Okos mobilunkon rögtön megnézhetjük, hogy az időjárás alkalmas lesz-e szabadtéri foglalatoskodásra. Az AccuWeather vagy a Weatherbug app a legfontosabb mobilos platformok mindegyikére elérhető, és az automatikusan beazonosított helyzetünkhöz legközelebbi forrásból származó jelenlegi adatokat, valamint előrejelzéseket is kaphatunk az időjárás alakulásáról.

2. Átláthatsz rajta
Ha a szabadban maradunk és „felfedezni” támad kedvünk, a Layar Reality Browser nevű program a kiterjesztett valóság (augmented reality) segítségével kalauzol el a legérdekesebb helyekre. A telefon képernyőjén a hátoldali kamera képét látjuk (tehát szinte „átlátunk” a készüléken). Viszont a látképen elhelyezve megkaphatjuk a környék látnivalóinak helyzetét, rájuk kattintva pedig bővebb információkkal szolgál a rendszer. Megkereshetjük a helyi kisvendéglőket vagy épp a turisztikai látványosságokat. Ám nem árt vigyázni: orra ne essünk a képernyő bámulása közben!

3. Nézz a lábad elé!
Egy, a fentihez hasonló problémára is van megoldás: amikor az utcán sétálgatva váltunk valakivel sms-t, akkor sem kell feltétlenül leállnunk. A Walk and Text nevű app ekkor is a Layarhoz hasonló segítséget nyújt: az sms szövege alatt továbbra is átlátunk a készüléken, így olvasás, illetve pötyögés közben is gyalogolhatunk tovább.

4. Edzésben
Ha egy kiadós edzésre vágyunk, hogy leadhassunk az irodai székben felszedett kilókból, a magyar fejlesztésű 5 Minutes Break app személyi edzőként dolgozik. A telefont kézben tartva közel 100 tornagyakorlat elvégzését ellenőrzi és értékeli a mobil mozgásérzékelője révén. Hasonló a CardioTrainer, amely a gyaloglók és kocogók kedvence lehet. Megtervezhetjük vele egyéni mozgásformánkat, megnézhetjük, mennyit kell futnunk vagy gyalogolnunk a kívánt cél eléréséhez, és az alkalmazás végig is követi mozgásunkat, s azt utólag akár térképen is megjeleníti. Persze futni még nekünk kell, annak kiváltására még nincs alkalmazás…

5. Hol is parkolok?
Amikor pedig – egy fárasztó nap után – végül elindulnánk hazafelé, ám nem emlékszünk pontosan, merre parkoltunk le a reggeli rohanásban, indítsuk el a 3D Coche-t. Ez az okos kis app segít abban, hogy reggel eltároljuk parkolásunk pontos helyét, és szintén a kiterjesztett valóság segítségével vizuálisan vezet vissza autónkhoz.

Magyar app-ok: helyi hátszéllel
Egyre több hazai fejlesztésű mobilos alkalmazással találkozhatunk az App Store vagy az Android Market kínálatában. A már említett, testmozgásra ösztönző 5 Minutes Break a magyar HelloAndroid fejlesztőcsapat munkája, de szintén hazai ötlet a mobilos idegenvezetőként és hangos útikönyvként funkcionáló Pocket Guide is. A magyar tartalmak és fejlesztések felkarolására tucatnyi kezdeményezés indult. Több mobilos alkalmazás mutatkozhatott be a tavaly másodszor megrendezett Innovációs TechShow-n, a Telenor pedig az Androideák elnevezésű verseny keretében ösztönzi az itthonról induló alkalmazások létrejöttét.

Dobó Mátyás, a mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó Endless Solutions Kft. ügyvezetője szerint mostanában indul a magyar alkalmazásfejlesztők második hulláma. „Az első próbálkozók még csak kísérleteztek, vagy igyekeztek a nemzetközi trendeknek megfelelő appokat létrehozni. Most azonban kezdenek megjelenni azok, akik lokalizált tartalmakra, helyi problémákra szakosodnak” – mondja Dobó. Magyarországon ugyanis leginkább ezekkel lehet ismertségre szert tenni.

Megtévesztő lehet, hogy egy mobilos alkalmazás kifejlesztéséhez elég pár tízezer forintnyi kezdőtőke. A webes alkalmazásboltokba is könnyű bekerülni, és a fizetési modell (70 százalék a fejlesztőé, az Apple illetve a Google egyaránt 30 százalékos részesedést tart vissza) is rizikómentesnek tűnhet. Ám, mivel sehol sincs külön magyar piactér, az általános célú alkalmazások könnyen elvesznek a nemzetközi mezőny folyamatosan bővülő, több tízezer appot listázó áradatában.

A szakember ezért úgy véli, a feltörekvő fejlesztők számára az szolgálhat igazi kitörési lehetőségként, ha nem valamilyen létező alkalmazás sokadik változatát készítik el. Sőt, egy külföldi app magyarítása is csak időleges ismertséget szerezhet. Dobó Mátyás szerint a nemzetközi nagy halak között a magyar kis hal úgy maradhat életben, ha alkalmazásaival magyar igényekre, helyi szokásokra, sajátos problémákra ad választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik