Élet-Stílus

Mi lesz az év könyve?

A Harry Potter, az Abigél, a Terézanyu és Vuk – e kötetek lettek az elmúlt évtized legnépszerűbb könyvei az Aranykönyv-szavazáson. Idén a 2010-es év kedvenceire voksolhatunk.

Tavaly az évtized legnépszerűbb könyvére voksolhattak az olvasók az Aranykönyv-szavazáson, idén pedig 2010 kedvenceit keresik hat kategóriában egészen májusig a szervezők. A szavazás első köre április 3-ig tart: addig bárki ajánlhatja kedvenc tavaly megjelent könyvét, kiegészítheti azzal a szervezők listáját. A második fordulóban, amely április 4. és 24. között zajlik, a korábban legnépszerűbbnek bizonyult 50 kötet verseng tovább. Április 25. és május 5. között pedig eldől, hogy a legnépszerűbb tízből melyik könyv és szerzője nyeri meg a közönség díját, amelyet május 12-én adnak át az Aranykönyv Gálán.

Ajánlásokat tenni és szavazni összesen hat kategóriában lehet a www.aranykonyvszavazas.hu oldalon. Külön indulnak a szépirodalmi, a szórakoztató irodalmi, a gasztronómiai, az ismeretterjesztő, valamint a gyermek- és ifjúsági könyvek. A “klasszikus” címszó alatt pedig azokat a műveket gyűjtik, amelyek nem 2010-ben láttak először napvilágot, de tavaly újra megjelentek.

Az első Aranykönyv-szavazáson, amelyen az elmúlt évtized kedvenceit keresték, olyan kötetek győzedelmeskedtek, mint például Szabó Magda Abigélja, Jane Austentól a Büszkeség és balítélet, Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut című regénye, Tolkien Gyűrűk ura-trilógiája, Szerb Antal munkája, A világirodalom története, Fekete István Vukja, a Harry Potter és a bölcsek köve, J. K. Rowling varázslómeséje vagy Frank Júlia Óriás szakácskönyve.

A szavazást szervező Libri az idei Aranykönyv 2010 megmérettetéssel szeretné megmutatni, hogy a magyar olvasók nemcsak az úgynevezett klasszikusok iránt érdeklődnek, hanem szívesen vásárolnak kortárs szerzőket és könyveket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik