Élet-Stílus

Határokon átnyúló bioszféra rezervátumot terveznek

A Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozásának előkészítéséről írt alá szándéknyilatkozatot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter osztrák, szlovén, horvát és szerb kollégájával pénteken Gödöllőn, az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek informális találkozóján.

Fazekas Sándor az aláírás előtt hangsúlyozta: az MDD TBR lesz az első, határokon átnyúló bioszféra rezervátum a térségben.

A létrejövő rezervátum Európa legnagyobb vízi bioszféra rezervátuma, és az első a világon, amelyet öt ország közösen hoz létre – mondta a dokumentum szignálása után Andreas Beckman, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Duna-Kárpátok programjának igazgatója, aki oklevelet adott át az aláíró minisztereknek.

A megállapodás alapján az öt ország képviselői létrehoznak egy 15 tagú koordinációs testületet, amely irányítja a bioszféra-rezervátum státusz elérését célzó további lépéseket.

Az UNESCO MAB (“Man and Biosphere”) Bioszféra Rezervátum cím – hasonlóan az UNESCO Világörökséghez – nagy nemzetközi elismerést jelent, amelynek elnyerésére az országok évente pályázhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik