Élet-Stílus

Egymillió megszállott a hercegi esküvőn

Amint bejelentették tavaly Vilmos herceg és Kate Middleton egybekelésének hivatalos dátumát, nem sokat teketóriáztak a brit és a nemzetközi utazási irodák: egyből ráharaptak a királyi esküvős utak, taxis és gyalogtúrák szervezésére. Aki viszont csak most kezd el szobát keresgélni Londonban, lehet, hogy már csak egy sátorral kell beérnie az egyik londoni parkban.

London több mint 1 millió látogatóra számít a „nagy napon”, miközben Charles és Lady Diana 1981-es esküvőjére „csupán” 600 ezren érkeztek a fővárosba. A kiskereskedelmi és idegenforgalmi szakértők előjelzései szerint a világraszóló menyegző több mint 620 millió font bevételt hoz majd a brit gazdaságnak.

Az április 29-i esküvőből különösen a szállodaipar igyekszik minél nagyobb hasznot húzni. A 4- és 5-csillagos szállodák már a duplájára emelték szobaáraikat, és kikötötték, hogy minimum 3 éjszakára fogadnak csak el foglalást. A szinte már az egeket verdeső szobaárak ellenére nagy a turistaroham, még a külvárosokban lévő hotelek recepciósai is csak kapkodják a fejüket az április 29-re szóló foglalási dömpingtől. „Szinte az egész világ üres szobát keres most Londonban” – jellemzi a kaotikus helyzetet Alison Couper, a Hotels.com kommunikációs igazgatója. Az InterContinental hotellánc szóvivője szerint a 45 londoni szállodájukban szinte már egyetlen kiadható szoba sincs az esküvő idejére, s szerinte nem meglepő, ha sokan alternatív megoldásokat fognak keresni, és például sátrat vernek a Royal Parkban, amelynek a közepén a királyi palota található.

(fotó: MTI/EPA)

Gőzerővel készül London az esküvőre (fotó: MTI/EPA)

Akár 10 ezer font/éj

A Piccadillyn lévő 5-csillagos Athenaeum Hotel 300 fontról (átszámítva 92 ezer forint) 500 fontra (155 ezer) emelte a szobaárait azzal indokolva, hogy nekik van egyedül olyan kertjük, amely a Buckingham-palota melletti Green Parkra néz. A Whitehall Place-en található Royal Horseguards hotelben már most 657 fontba (203 ezer forintba) kerül egy kétágyas szoba, míg az 5 csillagos Royal Garden Hotelben a szobaárak 330 fontról (102 ezer forintról) indulnak. A Savoyban is immár dupla árakon foglalhatunk szobát: a legolcsóbb 565 fontba (175 ezer forintba) kerül. Ha viszont a királyi lakosztályt szemelnénk ki, akkor egy éjszaka 10 ezer fontra (3 millió forintra) rúgna. Hasonló árkategória fogadja a turistákat a Claridge’s Hotelben, ahol egy éjszaka körülbelül 800 fontba (248 ezer forintba) kerül, ha viszont a Diane von Fürstenberg lakosztályt választjuk, ott már borsosabb az ár: egy éjszaka 8500 fontot (2,6 millió forintot) ér.

A Hyde Park melletti 4-csillagos Lancaster Hotel 2 éjszakás csomagot kínál 209 fontért (közel 65 ezer forintért), a London színházi központjában lévő One Aldwych hotel pedig a „Modern románc” névre keresztelt csomagot – amely egy üveg pezsgőt, egy esküvői ajándékot és egy vacsorát is tartalmaz – ajánlja 495 fontért (153 ezer forintért). Ám még az olcsóbb árkategóriájú szállodáknál is minimum 120 font/éj (37 ezer forint) árakkal kell számolni.

Claridge's Hotel Diane von Fürstenberg lakosztályában 8500 font/éj (forrás: claridge.co.uk)

8500 font egy éjszaka a Claridge’s Hotel Diane von Fürstenberg lakosztályában

(forrás: claridge.co.uk)

Inkább a nőket érdekli

Nemcsak a British Airwaysnél, Európa harmadik legnagyobb légitársaságánál – amely még egy ötnapos utat is kínál körülbelül 900 fontért (közel 280 ezer forintért) -, hanem a Virgin Atlantic amerikai légitársaságnál is jelentősen megugrottak a foglalások az esküvő idejére.

Nemcsak a nagy-britanniai utazásszervezők fordítják javukra a királyi frigyet, hanem többek között a kanadai és a német utazási irodák is. A kanadai Athlone Travel egy 8 napos csomagot kínál 2500 dollárért (476 ezer forintért), amely többek között egy pezsgős pikniket is tartalmaz az esküvő napján. A királyi kiruccanásra elsősorban nők jelentkeznek, az átlagéletkoruk pedig 60 év. Az ugyancsak kanadai Freedom Travel 3950 dollárért (753 ezer forintért) kínál egy 2 hetes utat, ám nem kimondottan az esküvő napjára időzítve. Mindenesetre az angliai és a skóciai körutazás egy 4 napos londoni tartózkodást is magában foglal, még ha nem is pontosan április 29-én.

A TUI, Európa legnagyobb utazásszervezője 295 euróért (80 ezer forintért) kínálja útját az esküvő hétvégéjére elsősorban azoknak a német nőknek, akik testközelből szeretnék átérezni a királyi menyegző hangulatát. Az érdeklődők 3-csillagos szállodai ellátásra és egy tematikus („Vilmos és Kate romantikus útja”) londoni városnézésre is számíthatnak. A „világ legromantikusabb hétvégéjeként” jellemzett csomag – amelyre igen komoly az érdeklődés – a londoni Towerbe szóló két belépőt, két emlékbögrét és egy Gala magazin előfizetést is tartalmaz.

„Párkapcsolati” túra

Ha nem kaptunk a jeles napra, de tavasszal éppen Londonban járunk, akkor is az újdonsült hercegi pár nyomába eredhetünk. A Celebrity Planet elnevezésű londoni utazási iroda (amelynek a portfoliójában a Harry Potter-, Beatles-, Notting Hill-, Hasfelmetsző Jack-, valamint James Bond-túrák is szerepelnek) elindította a „Vilmos és Kate királyi esküvő gyalogtúrát”. A 2,5 órás vezetett sétán, amely fejenként 15 fontba (4650 forintba) kerül, végigjárhatjuk az ifjú pár kapcsolatának legfontosabb helyszíneit.

A Mahiki klub (b) és a Garrard ékszerüzlet (j) is a gyalogtúra egy-egy állomása

A Mahiki szórakozóhely (b) és a Garrard ékszerüzlet (j) is a gyalogtúra egy-egy állomása

A királyi túra állomásai között szerepel a Jigsaw nevű ruházati áruházlánc egyik üzlete, ahol Middleton részmunkaidősként dolgozott 2007-ben, a Mahiki nevű éjszakai szórakozóhely, amely Vilmos és Kate kedvenc klubja, a Westminster apátság, ahol az ifjú pár kimondja majd a boldogító igent, a St. James’s-palota – Vilmos és Harry herceg jelenlegi rezidenciája, a Garrard ékszerüzlet, ahol Károly walesi herceg annak idején megvásárolta Lady Dianának azt a gyémántberakású, 16 karátos zafírgyűrűt, amely az eljegyzés óta Kate kezét ékesíti, a White’s Gentleman klub, ahol Károly herceg az esküvője előtti éjszakát töltötte, a Ritz Hotel, amelynek a párizsi „testvéréből” kijövet menekült Diana hercegnő a paparazzik elől, a Buckingham palota, az Albemarle Street, ahol az a „neves” épület található, ahol egykor Kate üknagyapájának, Richard Noel Middletonnak az irodája működött.

Ha viszont kényelmesek vagyunk, a gyaloglás helyett a taxis túrát is választhatjuk: 75 fontért (23 ezer forintért) taxival járhatjuk be ezt a romantikus útvonalat.

Elutaznak a britek

Miközben szerte a világról turisták lepik el Londont, addig sok brit inkább kihasználja a négynapos „ünnepet” (az esküvő napja munkaszüneti nap, május 2. pedig eleve ünnepnap), és elutazik. Az előfoglalások alapján mintegy 5 millió brit tervezi, hogy a királyi esküvő idején kiruccan.

A Travelex utazási irodánál elsősorban New York, Párizs, Berlin, Madrid és Róma szerepel a legnépszerűbb úti célok között. A Thomas Cook utazási irodánál az esküvő idejére mintegy 35 százalékkal ugrott meg a foglalások száma az egy évvel ezelőttiekhez képest, míg a Ryanairnél 65 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik