Élet-Stílus

5 dolog, ami a frászt hozza a szülőre [Apafej blog]

A gyereknevelés hoz szörnyű pillanatokat, amikor azt hisszük, mindennek vége, holott a dolgok füstje jóval nagyobb, mint a lángjuk.

Légzésfigyelő besípol

A bölcsőhalál réme sokáig ott lebeg a szülők fölött, ezért sok család vásárol légzésfigyelőt, amely hangjelzéssel és/vagy pislogó fénnyel ad jelet az alvó baba légzéséről, és a hosszabb kihagyás után beriaszt. A családok hamar kitapasztalják a gépet, mindazonáltal elég sok téves riasztás fordul elő vagy azért, mert rosszul vannak az érzékelők a matrac alá elhelyezve, vagy nincs jól beállítva az érzékenységük, avagy a csecsemő valamelyik sarokba tette át a bázisát. Akárhogy is, itt egy kisebb szívroham mellett 2-3 évet veszítünk várható élettartamunkból.

Köldökcsonk leválik

A köldökápolás szükséges rossz, ráadásul nagyjából az első napokban megtapasztaljuk az egyik legszörnyűbb szülői feladatot. Persze csak nekünk szörnyű a fertőtlenítő hintőporos, alkoholos kezelés, mely során a köldökcsonk alá, a friss köldökbe kell nyúlnunk az alkoholos vattával. A baba mindebből mit sem érez, amit a kórházban és minden előkészítőn sietve mondanak nekünk, de persze ezt nem hisszük el, viszont a baba sem sír, és ez tényleg megnyugtató. Ám amikor a köldökcsonk leesik, a kezünkben marad, azaz a köldök kialakul – na akkor kicsit mindenki elájul.

Kruppos köhögés

Viharvert, tapasztalt óvónénik és bölcsis bácsik is kétségbeesve hívják fel a szülőket, amikor gyermekünk krupposan köhög, vagyis mélyről jövő, fuldoklásszerű köhögőroham kapja el. A krupp ijesztő, mert csak kifelé távozik a levegő, babánk nem tud belélegezni, elkékül, fuldokol tényleg. De a csúnya krupp csak akkor fajul el orvosi segítségre szoruló problémáig, ha a szülők tétlenül ülnek. A legelső teendő hideg levegőre vinni a gyereket, ez megnyugtatja a hörgőket, és csillapítja a köhögést, sőt meg is szünteti. Ezért van az, hogy a krónikusan kruppos gyerek nyáron a nyitott fridzsidernél alszik. Abban a kevés esetben, amikor a hideg nem segít, egy gyógyszer segít, és csak nagyon ritkán kell tényleg kórházba menni, mert nem maradt abba a krupp.

Zúzódások

Gyermekünk ügyesen esik le magasabb helyekről már idősebben, kétéves kora után is, aminek vége brutális púpok és zúzódások lesznek. Itt tényleg 2-3 centi magas kék-zöld huplik alakulnak ki pillanatok alatt, mondjuk a fejen, melyek borzalmasnak tűnnek, legszívesebben indulnánk az ügyeletre, de általában nincs rá szükség, a púp egy-két nap alatt lelohad, ennyi. Egyik fiunk kezére egyszer rádőlt pár csempe egy bemutatóteremben, óriási sírás, azt hittük ripityára tört a kis babakéz, de semmi nem történt, a röntgen semmit nem mutatott, de már az orvoshoz belépéskor is vidáman integetett a fiunk a fehér köpenyes bácsinak.

Fekete lerakódás a fogakon

Megfogadjuk, hogy 1-1,5 éves koráig gyermekünk nem eszik cukrot, csokit, kekszet. Ennek ellenére hamar fekete lerakódás keletkezik a gyerek vadonatúj fogán, az íny és a fogak találkozásánál és magán a fogon is. Hát így mi lesz, rothadó fogakkal ballag majd szemünk fénye oviba? Nos, a fogorvos szerint ez a lerakódás, mely a fogmosás tökéletlensége és az öröklött genetikai jellegzetességek eredménye, nem károsítja a fogakat, leszedni nincs értelme, feleslegesen szenvedne a gyerek. Majd kinövi.

Oltások

Az minden szülőt a földhöz csap, amikor az orvos utódjába csap egy tűt. Az oltások általában az idősebb babáknál okoznak nagyobb krízist, a kis pár hónaposok pár másodpercig sírnak, aztán elfelejtik, míg a nagyobbak már átérzik a fájdalom erejét. Az oltásokat támadják allergizáló hatásuk miatt, de a hasznuk nyilván nagyobb, mint a káruk. A szülés utáni első kombinált BCG-oltás nyoma pedig egész hat hónapos korig csúnya, fekélyes sebhely lehet, amit adott esetben a gyermeksebészetre kell vinni kitisztíttatni. De a szülőnek valószínűleg minden oltás ugyanúgy fáj, mint a babának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik