Élet-Stílus

Egy nap a vízért

A Víz világnapját idén már 19. alkalommal tartják meg, az idei év mottója pedig a „Víz a városokért, városok a vízért.”

Ebből az alkalomból az ENSZ arra a 828 millió emberre hívja fel a figyelmet, akik a metropoliszok peremkerületein, illegális telepeken élnek és nem jutnak tiszta ivóvízhez. A szervezet rámutat, alig 20 éven belül már 5 milliárd ember él majd városokban, ennek az óriási fejlődésnek azonban kihívása is van: méghozzá a vízellátás problémája.

A fejlődés ugyanis nem a fejlett országokban, hanem Afrikában és Ázsiában megy majd végbe. Itt a jelenlegi körülmények között a városiasodás katasztrofális következményekkel is járhat, hiszen a szennyezett ivóvíz halálos járványok szaporodását okozhatja. Az ENSZ ugyanakkor bizakodó, szerinte a városok ivóvízzel kapcsolatos problémái a világ minden táján megoldhatók, hiszen rendelkezésünkre áll az ehhez szükséges tudás és technológia is.

A Víz világnapjának megtartásáról az 1992-es dublini környezetvédelmi világkonferencia hatására döntött az ENSZ, ami ezután a 2005-2015-ig tartó időszakot a „Víz az életért” cselekvés évtizedének nyilvánította. A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a fejlődő országokban a betegségek 80%-a és évi 2 millió idő előtti halál is a szennyezett vizek miatt következik be.

AJÁNLOTT LINKEK:

Egyre nagyobb a vízhiány az egyre növekvő városokban (alternativenergia.hu)
Víz Világnap (vizvilagnap.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik