Élet-Stílus

A kis erdei ember

Orangutánbébi született a Szingapúri Állatkertben. A kicsi nevére a Facebookon szavazást írtak ki.

Az orangután szó malájul erdei embert jelent. E vörös szőrű emberszabású majmok valóban sokban hasonlítanak ránk, intelligenciájukat és az eszközhasználatot tekintve mindenképpen. Délkelet-Ázsiában, Borneó és Szumátra szigetén élnek, az esőerdők fáin. Táplálékukat főként gyümölcsök, virágok, rügyek alkotják, ezt rovarok, tojások, gerincesek egészítik ki, sőt, időnként földet is esznek. Veszélyeztetett állatok, az orvvadászat miatt radikálisan lecsökkent állományuk ma már szigorú védelem alatt áll.

A január végén született kis szumátrai orangután hímnemű, de még nincs neve. Az állatkert a rajongókra bízná a névválasztást, úgyhogy külön Facebook-oldalt készítettek erre a célra. Bár elsősorban szingapúriak szavazhatnak, érdemes megnézni, milyen nevek közül is lehet választani.

1. Ah Boy: a kisfiúk beceneve Szingapúrban
2. Bino: Bátor (indonéz)
3. Terang: Fényes (maláj)
4. Xing Xing: Csillag vagy majom (kínai)

Az a szerencsés szingapúri, akit a nyertes névre szavazók közül sorsolnak ki, egy állatkerti dzsungelreggelin vehet részt, majd egy közös fotózáson a kicsivel és anyjával. A pici egyébként az állatkert ikonjának, Ah Mengnek a leszármazottja, akit 1971-ben csempésztek illegálisan Szingapúrba, úgy került az állatkertbe. Negyvennyolc éves koráig élt, ami emberi viszonylatban nagyjából kilencvenöt évnek felel meg.

A kisfilmet megnézve az orangutánok játékos kedvének lehetünk tanúi.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szavazás a Facebook oldalon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik