Élet-Stílus

Itt a második Michelin-csillag

Míg a tavaly Michelin-csillagot szerzett Costes étterem megtartotta a kitüntetést csatlakozott hozzá a Gerbeaud-házban működő Onyx is, így most először kapták a díjat magyar szakácsok. Az Onyx séfje az fn.hu-nak elmondta, hogy idén fogalmuk sem, volt ki lehetett az ellenőr.

A 2011-es Main Cities of Europe budapesti étteremlistája szerint a Costes és az Onyx kapott egy Michelin-csillagot – értesült a Világevő blog. Mindeközben a Bock Bisztró, az Arcade Bistro, a Csalogány 26 és a 21-et a Bib Gourmand kategóriába sorolták, amellyel a jó ár/érték arányú éttermeket díjazzák.

A 2011-es Európai Michelin Kalauzban 1771 éttermet és 1557 szállodát értékeltek. A frissített rangsor szerint Európában jelenleg 15 háromcsillagos, 58 kétcsillagos és 284 egycsillagos étterem van; utóbbiból 39 kapott idén először csillagot. A kalauz szerint továbbra is ugyanaz a 11 francia, 2 olasz és 2 brit étterem érdemli ki a három csillagos elismerést. Érdekesség, hogy Alain Ducasse sztárszakács londoni és párizsi étterme is a legjobbak között van.

Magyar csillagos séfek

A Michelin idei ítéletével először ismertek el magyar séfeket, hiszen tavaly a Costesben Miguel Rocha Viera portugál és Rafael Delgado argentin séf teljesítményét értékelték.

Tavaly közelebbről is megnéztük a Costes csillagát

Az Onyx séfje, Szulló Szabina az fn.hu-nak délelőtt 11-kor elmondta, iszonyú hajtásban vannak, mert a Michelin-csillag hírére hatalmas roham indult. A pörgés közepette elmondta, hogy az Michelin-csillag természetesen a csapatot illeti, legfőképp mellette séftársát Széll Tamást (aki mellesleg tavaly a Hagyomány és Evolúció versenyt nyerte meg). Szulló Szabina elmondta, hogy a tavalyi Michelin-ellenőrzéssel ellentétben idén fogalmuk sem volt arról, mikor és kik járhattak náluk az étteremkalauztól. Elmondta, szerinte a kitüntetés elsősorban a hosszú és kitartó munka eredménye, majd rohant kinyitni az éttermet.

Mit jelent a Michelin-csillag?

A Michelin vörös útikalauzát több mint száz éve adta ki először, azt az üzleti stratégiát követve, hogy amíg az emberek kirándulásra használják az autóikat, addig is kopik a gumiabroncsuk. Az információs brosúra a harmincas évektől használ csillagokat az éttermek minősítésére. A Michelin-csillagok odaítélésekor a legfőbb szempont a konyha, amelyhez kapcsolódik a szerviz, a borválaszték és a higiénia is.

Ezek szerint az egy csillag igen jó éttermet jelöl, amely a maga kategóriájában különleges figyelmet érdemel. A két csillag kimagaslóan jó éttermet, válogatott borokkal, amiért érdemes hosszabb kitérőt is tenni. A három csillag már a világ legjobb éttermeinek kitüntetése, amelyek konyhája minden szempontból kifogástalan, borválasztéka pedig igényes, és a hely külön utazást is megér.

A csillagokról főállású tesztelők értékelése alapján születik döntés, akik általában képzett szakácsok, néha autodidakták. Inkognitóban, rotációs rendszerben járnak, szigorú szakmai és erkölcsi szempontokat kell szerződésben vállalniuk, és legendásan megvesztegethetetlenek.

A Michelin-csillag ma világszerte az éttermek fő mércéjévé vált. A nagy séfek is minden évben aggodalommal és reménykedve figyelik a legfrissebb kalauzt, hogy vesztettek, esetleg nyertek egy csillagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik