Élet-Stílus

Drágább a kötelező évközben

Közel 70 százalékos átlagdíj-emelkedést tapasztalt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) körében az év első két hónapjának adatai alapján a kotelezo.hu szakportál. A jellemző 17 ezer forint körüli átlagdíj helyett ebben az időszakban átlagosan 28 700 forintért kötöttek kötelezőt az autósok. Továbbra is a K&H és az Astra biztosítókat választja az évközben biztosítást kötők többsége, őket követi az Allianz és a KÖBE.

Az évközi áremelkedés oka a közhiedelemmel ellentétben nem a biztosítók díjemelése: a kgfb-tarifák továbbra is egész évre szólnak, és az év végi kampányra külön kedvezményt csak elvétve kínáltak a piaci szereplők.

„Úgy tűnik, az évközi időszakban az autósok kevésbé árérzékenyek” – avat be a további részletekbe Lantos Lóránt, a portál vezetője. „Ez különösen autó vásárlásakor jellemző, amikor több milliós kiadáshoz kapcsolódik a biztosítás megvásárlása: ilyen esetekben csaknem kétszeres, 33 800 forintos átlagdíjat mértünk az idei évközi időszakban.”

További ok az átlagdíj növekedésére, hogy az évközi időszakban jelentősen megnő azok aránya, akik bónuszfokozat nélkül, A0 kategóriában kötik meg biztosításukat. Sok ügyfél számára nem világos, hogy a bónuszfokozat nem az autóhoz, hanem annak üzembentartójához kapcsolódik. Vagyis azonos üzembentartó esetén az autó cseréjével megmarad a bónuszbesorolás. (Kivételt jelent, ha a meglévő autó mellett párhuzamosan üzemeltetünk egy másikat, annak esetében ugyanis a bónuszbesorolás az üzembentartótól függetlenül valóban A0-ról indul.)

Fontos tudni, hogy miközben évfordulós váltáskor a biztosítók minden esetben ellenőrzik a bónuszbesorolás helyességét, az autóvásárlás miatt kötött kötelező esetében nem kötelesek lekérni a kártörténeti adatokat. Vagyis ilyenkor az ügyfélnek, illetve alkuszának kell odafigyelnie, hogy ne érje kár helytelen bónuszfokozat megjelölése miatt.

„Idén először már azok is most válthatnak biztosítót, akik tavaly ebben az időszakban kötöttek új szerzésű járművükre kötelező biztosítást – folytatja a szakértő. – „Nekik arra kell figyelniük, hogy évközben is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a kampányban: aki a biztosítási évforduló előtt 30 nappal nem mondja fel aktuális kötelezőjét, annak erre már csak egy teljes év múlva lesz ismét lehetősége!”

A legnépszerűbb biztosítók

A biztosítók népszerűsége nem változott: továbbra is a K&H (36 százalék) és az Astra (26 százalék) biztosítókat választja az évközben biztosítást kötők többsége, őket követi az Allianz (9 százalék) és a KÖBE (8 százalék).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik