Élet-Stílus

Nemzeti Cuki

Nemzeti büszkeségeinket, a magyar kutyafajtákat mutatjuk be Március 15. alkalmából.

Puli, magyar vizsla, komondor – nézzük csak, hány magyar kutyafajta is létezik? Összesen kilenc. Először is vannak vadászkutyáink, terelőkutyáink és pásztorkutyáink. A vadászkutyákhoz tartozik a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó és a magyar agár. Terelőkutyáink a puli, a pumi és a mudi, pásztorkutyáink pedig a kuvasz és a komondor.

Egyik szebb és okosabb, mint a másik. Nem érdemes összehasonlítani őket, hiszen más-más feladatra használják szinte mindegyik fajtát. Vadászkutyáink sokoldalúak: a vizsla kiváló vízivadász és apportírozó, a kicsivel nagyobb testű erdélyi kopó hosszú lábú változata nagyvadra, rövid lábú változata apróvadra megy; a magyar agár pedig szintén nyúlra vadászott a régi időkben.

Világhírű terelőkutyáink, a puli, a pumi és mudi legendásan bátrak, okosak, nagyobb testű nyájakat, csordákat is ügyesen tereltek, sőt, a mudit még vaddisznóvadászatra is használták időnként. Nagytestű pásztorkutyáink, a komondor és a kuvasz is rettenthetetlenségükről ismertek. A rájuk bízott portát bátran őrzik, idegenekkel rendkívül bizalmatlanok.

Házikedvencnek közülük leggyakrabban a család- és gyerekbarát vizslát, pumit és mudit tartják, ám attól, hogy lakásban laknak, még rengeteg mozgásra van szükségük! Ezek a kutyák csak akkor élhetnek boldogan, ha eleget futkározhatnak a szabadban!

AJÁNLOTT LINKEK:
Bővebben a magyar kutyafajtákról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik