Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Girigamesh vagy A hazafi

A megnyújtott hétvégén több metálklasszikus látogat Budapestre, a partiarcoknak sztár DJ-k pörgetik a talpalávalót, jön egy japán rockcsemege, a Girigamesh, és több új hazai albumot bemutatnak az „elkövetők”. Kedden ország- és fővárosszerte március 15-ét ünnepelhetjük. Programajánló.

péntek, március 11.

A hazai modern rock úttörőjeként aposztrofált FreshFabrik, egy rövidebb pihenő után újra visszatér a zenei életbe, és az A38 Hajón bemutatja legújabb, Mora című albumát. Az állandó megújulásban lévő csapat Stealing The Sun című számát már mindenki ismerheti a rádiókból, ám a koncerten ennél jóval nagyobb durranások is lesznek – köszönhetően a különleges vendégeknek, többek között Újvári Péternek (UP) és Vörös Andrásnak (Super Butt).

A Petőfi Csarnokban igazi nagy zúzás várható, ugyanis a thrash metal legnagyobb legendái közül érkezik két csapat, az Overkill és a Destruction. A New Jersey-ből származó Overkill több mint 20 évvel és 15 albummal a háta mögött is hű maradt a gyökereihez és a rajongóihoz: brutális tempók és szélvészgyors gitártémák, amelyek igazán a koncerteken érik el pusztító hatásukat. A Destruction pedig „Németország Overkillje”, amelynek gyors, technikás riffelésre épülő zenéje műfajt teremtett, s nem mellesleg Magyarországon is kultuszstátuszba került. A két zenekart a Heathen és a belga After All vezeti fel.

—-szombat, március 12.—-

Úgy tűnik, ez a hétvége igen keménynek ígérkezik, már, ami a zenei felhozatalt illeti. Itt lesz szombatra is egy ilyen zenekar a Diesel Arénában, egyenesen Japánból. A Girigamesh stílusa persze még a szigetországi zenekarok eklektikusságát figyelembe véve is nehezen kategorizálható. Sokan a System of a Downhoz hasonlították, sőt egyesek pusztán úgy emlegetik a zenekart, mint a „Japán választ a Toolra”. A kemény gitárriffek mellé fülbemászó dallamok keverednek némi elektronikával és jellegzetes vokálokkal kiegészítve.

Az A38 Hajóra az albioni Krafty Kuts látogat el. A polgári életben Martin Reeves néven anyakönyvezett úriember hosszú ideje a breakbeat legnagyobbjai közé tartozik, különösen amióta bezsebelte a műfaj legnagyobb elismerését, a Breakspoll 2005-ös díját. Tavaly megjelent szólólemeze, a Freakshow igazi eklektikus breakbeatalbum: a funktól az elektróig, a veseszaggató basszusdöngöléstől a darabokra tört ritmusokig mindenféle finomság megtalálható rajta, pontos arányérzékkel vegyítve. Számtalan remixre kérték fel, többek között a Laid Back, Afrika Bambaataa, a Freestylers és a Utah Saints. Nem érdemes kihagyni, volt már Budapesten Kuts: hatalmas táncos örömünnep szokott kikeveredni egy ilyen estéből.

—-vasárnap, március 13.—-

A Stúdióban Trasher Opening Party címmel rendezik meg a soros gigabulit ezúttal Skrillex főszereplésével. Az eredetileg Sonny Moore-nak keresztelt 22 éves srác egyenesen LA-ből repül át Budapestre. 2007-től számítjuk újjászületését, amikor is a From First to Last nevű metalcore zenekar énekeseként meggondolta magát, felhagyott a visítozással, hogy ezután sok millió embert inkább DJ-ként üdvözítsen agymanipuláló zenéjével. Skrillex azonnal mindent elsöprő sikerű előadóvá vált, és mára ő Deadmau5 kiadójának legfényesebb csillaga. Az ifjú titán második kislemeze kezdésnek hetekig trónolt a top 100 tetején, volt olyan hét, hogy a top 10-ből 8 erről az anyagról került ki. Sonny zseniálisan ötvözi egymással a tipikus club-house tánczenét, a visítós elektrót és a motorikus, kemény dubstep hangzást. Végletekig torzított vokálok és eszméletlen szaggatós basszusok jellemzik a fellépésein tomboló tömegbe előszeretettel nagy fejeseket ugráló zenei multitalentum muzsikáit.

A Corvintetőn viszont Alex Metric vezényli le a vasárnap éjszaki bulit. A 80-as évek popzenéjén nevelkedett ánglius feltűnése óta folyamatosan szállítja nekünk a jobbnál jobb számokat. 2007-ben talált rá jelenlegi stílusára, melyben a 80-as évek szinti-pop és filter disco stílusjegyei keverednek big beat és indie rock elemekkel.

—-hétfő, március 14.—-

A Petőfi Csarnokot hétfőn is ellepik majd a metálosok. A Power Of Metal Tour keretében ugyanis olyan élő legendák lépnek színpadra, mint a Symphony X, a Nevermore és a már halottnak hitt Psychotic Waltz. Bár az előbbiek sem kis nevek, az est “meglepetészenekara” az utóbbi lesz: a saját magát underground progresszív hippi metálnak tituláló zenekar 1997-ben oszlott fel, és talán már csak a legelvetemültebb rajongók bíztak egy újjáalakulásban. És most mégis az eredeti, alapító tagsággal felálló Psyhotic Waltzcal találkozhatunk: Devon Graves énekel, Dan Rock és Brian McAlpin gitározik, Ward Evans basszusgitározik, és Norman Leggio dobol.

A budapesti éjszakai életben egyre hangsúlyosabb szerepet játszó Szikra cool*tour*house most is kecsegetető programmal rukkol elő. Hétfő este itt mutatja be régen várt albumát, az Aeonsot a Grand Mexican Warlock. Először fordul elő, hogy a lemezt teljes egészében eljátsszák, de sanszos, hogy utoljára, hiszen javában íródnak az új dalok, melyek apránként bekerülnek majd a repertoárba. Így aki élőben is szeretné az Aeons dalait hiánytalanul végighallgatni, annak a megjelenés erősen ajánlott. De feltűnik még a Jazzékiel és a Beat Dis is. Ez utóbbi formációt a legjobb magyar triphopzenekarként tartják számon kis hazánkban, ám élő teljesítményük túlmutat a kategórián, a produkció szinte punkosan energikus, izgalmas elektronikus megoldásokkal, a frontember Csigit kiegészítő vendég énekeshölgyekkel együtt simán libabőrözést okozó élmény.

—-kedd, március 15.—-


Menjek vagy maradjak – Girigamesh vagy A hazafi 1

Budapest több helyszínén ünnepelhetjük az 1848-as (fülkétlen) forradalmi napot. A várban hagyományőrző huszárok, vándormuzsikusok, gólyalábasok szórakoztatják egész nap a közönséget. A színes forgatag mellett rengeteg zenés programmal, tánctanítással, zenepavilonnal, táncházzal és népzenei bemutatóval várnak mindenkit. A Hadtörténeti Múzeum környékén szintén „Forradalmi forgatag” várható.

Érdemes a Parlamentbe is ellátogatni, hiszen ingyenesen látogatható. A Millenáris szintén hagyományőrző családi programokkal, valamint esti ünnepi koncerttel készül az ünnepi napra. Napközben ingyenes programok várják az aprókat (Kolompos koncert, Márkus Színház, kézműves foglalkozások, hangszerbemutató, táncház), délutántól pedig Ferenczi György és a Rackajam, a Muzsikás Zenekar és Berecz András szórakoztatja a felnőtteket.

—-Mozi és tévéajánló—-

Mozi

Kellékfeleség

Egy habkönnyű, de tényleg vicces, szerethető vígjáték a hosszú hétvégére. Főszereplője Danny (Adam Sandler) megrögzött agglegény és jegygyűrűviselő: a gyűrű ereje óvja meg őt a tartós kapcsolatoktól, és biztosít mindig hihető ürügyet, ha le akar lépni. Ám amikor végre rátalál álmai nőjére (Brooklyn Decker), ki kell valamit találnia, amivel lezárhatja eddigi füllentései sorát. Megkéri a titkárnőjét (Jennifer Aniston) és a gyerekeit, hogy adják ki magukat jövendőbeli excsaládjának. Egyik hazugság követi a másikat, mígnem egy nagy közös családi utazáson találják magukat Hawaiin. Az önfeledt nyaraláson mindenki igyekszik a kitalált történethez tartani magát, de végül már senki nem tudja, mi igaz vagy mi nem az.

Tévéajánló

péntek, március 11.
m2, 22:20

Egy mukkot se!

Menjek vagy maradjak – Girigamesh vagy A hazafi 1

A német vígjáték főszereplője Mux, az igazság önjelölt harcosa, lobogó világjobbító tervekkel. Feldühítik a szabálysértések (bliccelés, szemetelés), és a szabálysértőket figyelmeztetésben részesíti, sőt idővel továbbmegy. Oldalán Gerddel, a volt munkanélkülivel – akit azért alkalmaz, hogy videón örökítse meg a bűnözők elleni küzdelmet – Mux egyre inkább begorombul, és akciói végül egy szociopata halálos cselekményeivé válnak.

szombat, március 12.
m2, 21:05

Románc és cigaretta

Menjek vagy maradjak – Girigamesh vagy A hazafi 1

Nicket, a New York-i munkást a napi sok óra vérrel-verejtékkel végzett munka után az unalmas kertvárosi élet és egyhangú házassága várja. Feleségével, a határozott, de gyengéd Kittyvel három lánygyermeket neveltek fel. Egyik nap Nick találkozik a dögös Tulával és a kivénhedt lúzer annak rendje-módja szerint bele is szeret. Kapcsolatuk több mint szex, de kevesebb mint szerelem. Románc, ami tart, ameddig tart. Míg Nick felesége rá nem jön a dologra. Akkor ugyanis a férfinek döntenie kell, melyiküket válassza. A szíve azt diktálja, hogy találjon vissza a családjához, amíg nem késő.

vasárnap, március 13.
Tv2, 21:05

Trópusi vihar


Menjek vagy maradjak – Girigamesh vagy A hazafi 1

Ben Stiller fergeteges vígjátéka a „film a filmben” alaphelyzetet viszi el a végsőkig. A rendező által játszott főszereplő kollégáival, a négernek maszkírozott Robert Downey Jr.-ral és Jack Blackkel egy szuperdrága háborús filmet forgat eredeti helyszíneken. Csakhogy az elszabadult költségvetés miatt a stúdió kihátrál a film mögül, viszont a frusztrált rendező úgy dönt, folytatja a forgatást. Stábját a délkelet-ázsiai dzsungel közepébe vezeti, ahol igazi rosszfiúkkal találják szembe magukat.

hétfő, március 14.
RTL Klub, 20:05

Arthur és a villangók


Menjek vagy maradjak – Girigamesh vagy A hazafi 1

Luc Besson kedves, szórakoztató mesefilmje főhőse Arthur, aki mint a legtöbb tízéves gyerek, esténként szájtátva hallgatja nagymamája meséit, hogy utána misztikus törzsekről és a furcsa találmányokról álmodjon. Különös képzeletvilágának fő forrása a négy évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt nagypapa varázskönyve, mely teli van soha nem látott, izgalmas lényekkel. A kisfiú egyre gyakrabban teszi fel magának a kérdést: mi van akkor, ha ezek a történetek mind igazak? Mi van akkor, ha a villangók, ezek a kedves aprócska lények, akit nagyapja rajzain látott, tényleg élnek valahol? A tízéves Arthur tehát elszánja magát, s a nagyapja által hátrahagyott jeleket követve elindul felfedezni a villangók titokzatos világát, hogy megkeresse a mesés kincset és megmentse a családi otthont.

kedd, március 15.
RTL Klub, 20:05

A hazafi

Menjek vagy maradjak – Girigamesh vagy A hazafi 1

Benjamin Martin (Mel Gibson) igazi harcos volt: kegyetlen, kiismerhetetlen, engesztelhetetlen. Mára azonban egyedül neveli hét gyerekét, és rájött arra, hogy a béke létszükséglet számára. Az amerikai függetlenségi háború azonban nem kedvez a kívülállóknak és a legnagyobb fiú, Gabriel (Heath Ledger) másképp gondolkodik, mint apja: kerüljön bármibe, a függetlenséget akarja szolgálni. Aki veszélybe került, meg kell védeni, akinek baja esett, azt meg kell bosszulni! Ha eljön az idő, Benjamin Martin újra fegyverbe szólítja régi harcostársait, és elindul, hogy az őrült háborúban megkezdje a maga őrült hadjáratát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik