Élet-Stílus

Veszélyes a Rám-szakadék

A tavaszira fordult időjárás ellenére a Rám-szakadékot még a jég uralja, ezért a szakemberek még óvnak attól, hogy a hosszú hétvégén bárki is oda szervezzen kirándulást. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a hegyekben körülbelül 10 fokkal hidegebb a levegő, mint a településeken.

A hosszú hétvége és a meteorológusok által ígért tavaszi idő várhatóan sok kirándulót fog kicsalni a szabadba. Nem mindegy azonban, hogy merre indulunk. Az egyik legkedveltebb Budapest környéki turistacélpontnak számító Rám-szakadék ugyanis a korábbi téli időjárás miatt még mindig rendkívül nehezen járható – hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt.

A tavaszi idő ez esetben megtévesztő, mert földrajzi adottságai miatt a szakadék egyes részeire egyáltalán nem süt be a nap, ezért a tél folyamán kialakult jégpáncél csak nagyon lassan olvad el.

(Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)

(Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A turistautat, valamint a kihelyezett létrákat sok helyen még mindig jég borítja, ami a túraútvonalon való közlekedést fokozottan balesetveszélyessé teszi. A nehezen járható szakaszok előtt az erdészet táblákon is figyelmezteti a kirándulókat a csúszásveszélyre. 2010 tavaszának heves viharai a Rám-szakadékban is komoly károkat okoztak, és – a helyreállítás ellenére – a természeti erők hatására a turistaút több helyen új nyomvonalra helyeződött át. Ezáltal a szakadék a korábbinál is nehezebben járhatóvá vált.

Szintén télies viszonyokra lehet számítani a Pilis magasabban fekvő részein is. Bár a hótakaró a legtöbb helyen elolvadt, a városból indulóknak akár 8-10 fokkal hidegebb hőmérsékletre is fel kell készülniük.

A kerékpárosoknak a még zajló fakitermelésekre kell figyelniük. Az erdészeti utakon a hétvégén is bárhol lehet erdészeti járművekre, farakásokra számítani. A burkolt utak a ráhordott sártól helyenként csúszósak lehetnek. Fontos ezért a kerékpározásra kijelölt erdészeti utakon a vonatkozó szabályok betartása, ezek közül is a 30 km/órás sebességkorlátozás a legfontosabb.

Szintén a fakitermelésekkel kapcsolatban figyelmeztet az erdészet, hogy a kitermelt faanyag, aminek legnagyobb része tűzifaként hasznosul, sok helyen még rakásokban áll az erdei utak mellett. A farakásokra felmászni balesetveszélyes és tilos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik