Élet-Stílus

Okos-telefon tesztek, trendek, várható irányok, készülékek

Az informatika terén jóslatokba bocsátkozni nagy botorság lenne, hiszen akár egy-két év alatt is elképesztő fejlődést tapasztalhatunk. Ugyanez vonatkozik az internetezési és a mobilinternetezési szokásokra is, hiszen holnap, akár olyan újdonsággal szembesülhetünk, amelyik megváltoztatja az egész piac szerkezetét. Gondoljunk csak a közösségi oldalak hihetetlen népszerűségére, vagy az okostelefonok elképesztő tudására és térhódítására.

Ki hitte volna 25 évvel ezelőtt, amikor az internet még csak alig 2000 összekapcsolt számítógépből állt, hogy mára kétmilliárd ember fogja használni a világhálót? És nem csak a felhasználók száma bővült, hanem az eszközök is, amelyekkel szörfölhetünk a neten. Ma már egy mobiltelefon is elég ahhoz, hogy az egész világot zsebünkben hordjuk.

A fejlődés tehát biztosan folyatódni fog, de hogy milyen irányban az nehezen meghatározható.

Okos-telefon tesztek, trendek, várható irányok, készülékek 1

Az biztos, hogy a jelenleg is erős Apple iOS rendszere továbbra is a piacvezető operációs rendszerek között fog maradni, mint ahogy az Androidos platformok is ugyanebben a kategóriában lesznek népszerűek. Kérdés, hogy a Samsung Bada rendszere fel tudja-e venni a versenyt az Androiddal, illetve, hogy mi újat hoz a piacra a Windows 7 operációs rendszere, amelynek a Nokia készülékek nagy visszatérését jósolják.
Az üzleti életben népszerű Blackberry azonban szintén nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen egyre több telefongyártó próbál meg teret hódítani ebben a szférában is.

A sávszélességek növekedése is előre megjósolható. A 3G technológia helyett már itt a 4G, és ki tudja mi az, ami még várható? Egy biztos, hogy az előrejelzések alapján a hálózatok kínálta adatelérési lehetőséget 5 éven belül négyszer annyian fogják kihasználni, mint manapság. Azt pedig, hogy a legújabb LTE technológia 100 megabites letöltési sebességét hányan fogják élvezni még nem tudjuk, de a szakértők szerint rövid időn belül akár több, mint 200 millióan.

2011-ben Magyarország is komoly szerepet vállal a mobilinternet fejlődésében, hiszen nálunk fogják megtartani azt a tanácskozást, amelynek egyik fő témája a szélessávú 3G/HSDPA-hálózatok továbbfejlesztését jelentő, a szupergyors mobilinternet-szolgáltatásra képes Long Tem Evolution (LTE)- Global Mobile Broadband piaci lehetőségeivel kapcsolatos kérdések megvitatása lesz. Emellett a mobil-tv és az UHF frekvenciasáv jövőbeni mobilcélú felhasználásának kérdésköre is napirendre kerül.

Pintér Róbert (Ipsos, online stratégiai igazgatója) szerint *, a közeljövő előrejelzései szerint öt éven belül már többen fognak mobilkészüléken keresztül az internetre csatlakozni, mint számítógép segítségével, a legfejlettebb piacokon pedig öt éven belül már az összes eladott mobiltelefon az okostelefonok közül kerül ki. Az Android operációs rendszere már 2012-re maga mögé utasítja a Nokia Symbianját, 2014-re pedig az androidos készülékek száma globális szinten elérheti a 65 milliót. 2020-ra pedig már mindenkinek a zsebében netre csatlakozó mobil lesz majd.

És, hogy mi lesz a hagyományos mobiltelefonokkal? Néhányan biztosan megtartják, akár emlékbe, de a piacon már nem ők fognak uralkodni.

További információk!

*Forrás- http://hvg.hu/Tudomany/20101209_okostelefon_tech_show_trend_pinter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik