Élet-Stílus

BL: Angliában nem értik Van Persie kiállítását

A Barcelona 3-1-re nyert az Arsenal ellen a Camp Nouban, és 4-3-as összesítéssel továbbjutott a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában. A londoniak ugyanakkor megkérdőjelezik Van Persie kiállításának jogosságát - és nincsenek egyedül. Videó.

A két „legtámadóbb európai alakulat” bűnrossz első félidővel ajándékozta meg a semleges nézőket, egy szarvashiba – Fabregas tizenhatos előtti labdaeladása – ugyanakkor helyzetbe hozta Messit, s a kétszeres aranylabdás ilyenkor ritkán hibáz. A londoniak egyenlítéséhez legalább ekkora betli kellett: Busquets hozta fel az angolokat.

Négy perccel az 1-1 után aztán Massimo Busacca is belépett a táncba – Van Persie egy kiugrás után előtte a labdát, holott a svájci játékvezető sípolt: hogy a 95 ezer, az 1-1 miatt felspannolt szurkoló miatt a holland hallotta-e a füttyöt, más kérdés. Busacca felmutatta a sárgát, s mivel a támadónak már volt egy (jogosan megadott) figyelmeztetése, kiállította a németalföldit.

BL: Angliában nem értik Van Persie kiállítását 1

Az elhamarkodott ítéltet egyben eldöntötte a mérkőzést: az Arsenal védekezése javult ugyan az elmúlt évben, ahhoz viszont nem elég erős, hogy emberhátrányban kibekkeljen egy találkozót. A Barcelona két gyors góllal eldöntötte a továbbjutást, a londoniak ismét hoppon maradtak. A „főbűnös” Van Persie természetesen leszedte a keresztvizet a bíróról.
„Nem tudom, honnan vette, hogy a 95 ezer ugráló, sípoló és üvöltő nézőtől hallhattam egyáltalán a sípját. A közeli csapattársaimat sem értettem, nemhogy ezt. A kiállításom nem más mint egy vicc – egy rossz vicc. A sípja és az én lövésem között állítólag egy másodperc volt a különbség, de ő máris rohant, nagyon ki akart állítani. Hiába említettem, hogy figyeljen egy kicsit a hangzavarra.”

Arséne Wenger is úgy látta, 11 a 11 ellen partiban voltak a katalánokkal, ezzel szemben Josep Guardiola úgy vélte, az Arsenal francia menedzsere túl defenzív taktikát választott, s mivel játékosai ehhez kevésbé alkalmasak, ez lett a vesztük.
„Szimpatikus számomra az Arsenal, de nem az alapján, amit este mutatott. Nem tudom, mit szűrnek majd le a vereségből, lehet, hogy az emberhátrányra fogják. Ebben is van ráció, hisz Van Persie nélkül nyilván kevesebben voltak. Objektíven nézve viszont, azért nem jutottak tovább, mert rosszul passzoltak. A védekezésre koncentráltak, s ez visszaütött.”

Érdekesség, hogy a kevésbé érintett futballisták hogyan látták Busacca működését. A Twitteren a mérkőzést kommentáló játékosok közül a Villarrealt erősítő olasz Giuseppe Rossi elkönyvelte, hogy kiváló jós „semmi meglepő, a Barcelona és a Sahtar a nyolc között.”.

A játékvezető ténykedését jó ideig méltató manchesteri Rio Ferdinand nem győzött exkuzálni: „Busaccát egy órája méltattam, még a kiállítás előtt. Nagy hiba, de ettől még remek játékvezető.” A liverpooli Glen Johnson viszont nem volt ilyen elnéző a svájcival:
„Bocs, sporttárs, de ez egy vicc! 95 ezer tombolása közepette ilyesmiért sárgát adni… Felejtsük el!”

Van Persie kiállítása:


Emlékeztető
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Barcelona (spanyol)-Arsenal (angol) 3-1 (1-0)
Barcelona, Camp Nou. Vezette: Busacca (svájci)
Gól: Messi (45+3., 71., a másodikat 11-esből), Xavi (69.), ill. Busquets (öngól, 52.)
Kiállítva: Van Persie (56.)
Barcelona: Valdés – Alves, Busquets, Abidal, Adriano (Maxwell, 91.) – Mascherano (S. Keita, 89.) – Xavi, Iniesta – Pedro, Messi, Villa (Afellay, 82.)
Arsenal: Szczesny (Almunia, 19.) – Sagna, Djourou, Koscielny, Clichy – Diaby, Wilshere – Rosicky (Arsavin, 74.), Fabregas (Bendtner, 78.), Nasri – Van Persie
Továbbjutott: a Barcelona, 4-3-as összesítéssel.

Sahtar (ukrán)-Roma (olasz) 3-0 (1-0)
Donyeck, Donbasz Arena. Vezette: Webb (angol)
Gól: Hübschman (18.), Willian (58.), Eduardo (87.)
Kiállítva: Méxes (41.)
Sahtar: Pjatov – Srna, Csigrinszkij, Rakickij, Rat – Douglas Costa (Eduardo, 61.), Hübschman, Jadson, Mkitarjan (Alex Teixeira, 67.), Willian – Luiz Adriano (Marcelo, 75.)
Roma: Doni – Burdisso, Juan, Méxes, Riise – Taddei (Rosi, 46.), De Rossi, Perrotta (Caprari, 86.), Pizarro – Vucinic (Brighi, 65.), Borriello
Továbbjutott: a Sahtar, 6-2-es összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik