Élet-Stílus

Jégbe fagyott tíz vaddisznó

Feltehetően agancsgyűjtők zavarták meg azt a vaddisznókondát – köztük két vemhes kocát – és szarvast, amelyek egy félig befagyott tóba szakadva fulladtak meg Gyarmatpuszta mellett. Ugyancsak hosszú szenvedés után elpusztult rókát és vaddisznót találtak rapsicok hurkaiban.

Az erdészek hétfő reggel bukkantak tíz vaddisznó és egy gímszarvas tetemére a Gyarmatpuszta melletti Jancsári-tóban. A disznókonda tavalyi malacokból és legalább két vemhes kocából állt.

A szakemberek feltételezése szerint az állatok illegális agancsgyűjtők elől menekültek a tó vékony jegére, amely beszakadt alattuk és a kimerült állatok már nem tudtak kivergődni a jéghideg vízből – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. A becsült kár eléri a kétmillió forintot.
Az agancsgyűjtés Magyarország területén tilos, ám jövedelmező üzlet. A szarvasfélék hímjei február-március fordulóján hullajtják el régi agancsukat, hogy nyár végégre új, az előzőnél pompásabb fejdíszt növesszenek. Az elhullott agancs kilójáért néhány ezer forintot fizetnek a feketepiacon, ahol dísztárgyak és állítólagos gyógykészítmények alapanyagául vásárolják fel. Az agancsgyűjtés egyrészt annak értéke miatt illegális, másrészt a szakemberek értékes információkhoz juthatnak általa a vadállomány méretéről, egészségi állapotáról, fejlődéséről.

(forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)

(forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy az agancsgyűjtők ilyenkor csoportosan, nagy területen zavarják a vadat annak legsérülékenyebb, ellési időszakában. A „zavarásnak” a területen élő valamennyi vadfaj áldozatul eshet – figyelmeztet az erdészet.

(forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)

(forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Az agancsozók elől menekülő koca nem egy esetben elhagyja a vackát, és a néhány napos malacok a hidegben sokszor elpusztulnak. A megzavart vad gyakran kerül a közúton autók elé, vagy menekülés közben kerítésnek ütközve megsérül, elpusztul. Nem egyszer az is előfordul, hogy az illegális agancsgyűjtők szándékosan hajtják a vadat: a már meglazult agancs menekülés közben könnyen leesik a bikák fejéről.

Nemcsak az agancsgyűjtők, hanem orvvadászok is több állat életét oltották ki a Pilisi Parkerdőben az elmúlt időszakban. Az erdészet munkatársai az elmúlt hetekben több drótból készült hurokcsapdát találtak a budapesti Hármashatár-hegy térségében.

Amellett, hogy az orvvadászat lopás, a hurokkal történő rapsickodás a legkegyetlenebb állatkínzás: a csapdába esett állat órákig vergődik, míg a húsába vágó drót lassan megfojtja. Az erdészek egy róka és egy vaddisznó tetemre bukkantak, és több üres hurkot is begyűjtöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik