Élet-Stílus

Újabb UFO-akták nyíltak meg

Az ufóészlelésekről szóló hatósági aktáknak egy újabb adagját oldották fel titkosítás alól Nagy-Britanniában. Az olykor alaposan kiszínezett beszámolókon a hollywoodi sikerfilmek hatása is érződik.

A brit védelmi minisztérium 2008-ban kezdte el az eddig titkosan kezelt UFO-dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. 2010-ben több mint hatezer oldalnyi iratot tettek mindenki számára elérhetővé, idén viszont 8500 oldalnyi – azonosítatlan repülő objektum észleléséről tartalmaznak különböző beszámoló (fotókkal, rajzokkal) alól oldották fel a titkosítást. A védelmi minisztérium ugyanis a Brit Nemzeti Archívummal együttműködve hároméves program keretében hozza nyilvánosságra, és tölti fel az internetre az UFO-jelentéseket. „Ezek valódi X-akták” – állítja Nick Pope UFO-szakértő, aki 21 éven át az Azonosítatlan Repülő Tárgyakról szóló jelentéseket vizsgálta a brit Védelmi Minisztériumban.

Az UFO-szakértők szerint a dokumentumokban jól nyomon követhető, hogyan változtak az UFO-leírások az utóbbi fél évszázadban az olyan sci-fi filmek, sorozatok hatására, mint például az X-akták. A szemtanúk az 1940-50-es években általában még kerek, csészealj formájú tárgyakról számoltak be, a későbbi időben azonban a háromszögletű, sarkaiknál világító fekete tárgyak lettek gyakoribbak.

Azonosítatlan repülő tárgy a gép fölött (Lincolnshir, 2002.)

Azonosítatlan repülő tárgy a géptől jobbra (Lincolnshir, 2002.)

A ’70-es éveket az ufóészlelések virágkorának tartják, a szakértők szerint ehhez a Harmadik típusú találkozások című film is közrejátszhatott, amelynek bemutatásával még inkább megugrott a földönkívüliekről szóló beszámolók száma: míg 1978-ban csupán 435, addig egy évvel később már 750-re nőtt a „személyes élmények” száma. Az 1996-97-es év 609 darab ufóészlelésébe valószínűleg “beleszólt” a roswelli UFO-eset 50. évfordulója, mivel azt követően igencsak “megcsappantak” a beszámolók: 2001-2006. között ugyanis évente körülbelül 130 leírást jegyeztek fel.

A Srí Lankán 2004-ben lefotózott fánkszerű UFO

A Srí Lankán 2004-ben lefotózott fánkszerű UFO

Néhány UFO-beszámoló:
– Egy brit férfi azt hitte, hogy azért nyert egy órát, mert elrabolták földönkívülieknek, ám csak az őszi óraátállítás miatt lett több ideje. A Barnesban élő férfi 1998 októberének végén kisétált az éjszaka közepén a kertjébe kezében egy pohár itallal. “Hirtelen hatalmas légi jármű tűnt fel a ház fölött, szivar alakú, két oldalán hajtóműnek vélhető szárnyszerűségekkel. Két igen erős fénycsóvát bocsátott ki elöl, az alján pedig villogó fény körözött” – állt a férfi beszámolójában, melyet a brit védelmi minisztériumnak írt. Leírása szerint az ereiben megfagyott a vér, a légi jelenség hamarosan tovatűnt, ő visszafeküdt ágyába és elaludt. Másnap azután észrevette, hogy nyert egy órát. “Azon kezdek töprengeni, hogy elraboltak-e idegen lények” – állt jelentésében. A minisztérium bolondériának tartotta a történetet, és visszaírta, hogy előző éjjel volt az őszi óraátállítás.

– 1998-ban Didcotban felvillanásokat látott az égen egy férfi, s azonnal riasztotta a rendőrséget. A rendőrök azonban azt bizonygatták neki, hogy csupán a vihar által kiváltott elektromos tevékenység okozta ezt a “fényjátékot”.

– 1999-ben bagel-alakú (kör formájú péksütemény), piros fényeket árasztó, repülő tárgyról szólt több beszámoló is. Az UFO-t Benson, Cowley és Bicester városokban észlelték. A rendőrség azonban kitartott amellett, hogy csak egy léghajó volt.

Rajzos ufúbeszámoló Skóciából

Rajzos ufóbeszámoló Skóciából

– 1995-ben egy D-nap veterán, a Witney-ben élő Patrick Churchill egy vakító zöld gömbre (amelynek hosszú farka volt), lett figyelmes.

– Rajzos ufóbeszámoló 1988-ból, amikor is egy búzamezőre szállt le a “művészien” megrajzolt, rózsaszínűre színezett repülő csészealj, amelynek oldalán még egyiptomi Ankh-keresztek /az élet szimbóluma/ is helyet kaptak. A rajz névtelenül érkezett a Védelmi Minisztériumba a következő kísérőmondattal: “Kapcsolatba léptem velük”. Íme a rajz:

Az Oxfordshire

Az Oxfordshire-i UFO – egy szemtanú rajza 1998-ból

– 1988-ban a Thame Town-ban lakó Roland Devaney-nek és feleségének egy, az égen körbeforgó gép tűnt fel, amely a beszámolójuk szerint fel-felvillanó fényeget árasztott. Több szomszédjuk is hasonlókat látott.

– 1977-ben Kenningtonban Rita Goodey egy titokzatos ezüst színű járműre lett figyelmes az égen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik