Élet-Stílus

Sziget 2011: európai fülekre hangolva

A magyar közönség számára leginkább a Chemical Brothers, a Gotan Project, a Gogol Bordello, a Pulp, a Judas Priest és a Motörhead lesz ismerős az idei Szigeten augusztus 10-15 között, de a nemzetközi trendbe jól illeszkedő zenekarok is érkeznek a Hajógyári-szigetre, mint a The National, a Dizzee Rascal, a Rise Against, a Smash Mouth. A jegyár változatlan.

Elsősorban a nemzetközi közönségnek szól majd a Dizzee Rascal, a Rise Against, a Smash Mouth, a Flogging Molly. A szervezők szerint a tavaly megjelent, az újrakezdést és az állandóságot egyszerre hangsúlyozó albummal turnézik az Interpol, úgy vélik, aligha kétséges, ők lesznek az idei Sziget egyik legjobban várt zenekara. Magyarországon szinte mindenkinek keresnie kell a memóriájában, hogy vajon hol hallhatott a The National zenekarról, pedig a világ legfontosabb fesztiváljait már végignyomták és a rangos Q magazin gáláján ők vehették át az év albumáért járó szakmai díjat.

Ugyancsak a Sziget Fesztiválra érkező nemzetközi közönség ízlésére hangolták az egyik új helyszínt, az Európa Színpadot, ahol az öreg kontinens országainak azon bandái mutatkoznak be egy szabadtéri színpadon, akik hazájukban már a legismertebbek közé tartoznak, sokszor akár stadionokat is megtöltenek, de a nemzetközi színtéren még nem arattak igazán átütő sikereket. Így például a flamand AC/DC-nek vagy a belga Queens of the Stone Age-nek is becézett zenekar, a Triggerfinger amely legutoljára tavaly készített nagylemezt All This Dancin’ Around címmel, amit most a Sziget közönségének is bemutat.

Augusztusban Olaszország egyik legnépszerűbb alter-rock bandája, a Verdena is bemutatkozik a Sziget közönségének. A Söhne Mannheims egy tucat remek zenészt tömörítő, fantasztikus német szupergoup. Játékaikban minden ismert, aktuális és szórakoztató zenei motívumot kiszúrhat a figyelmes hallgató, legyen szó r’n’b-ról, reggae-ről, rockról, hiphopról vagy popról.

A Chemical Brothersre lehet építeni magyar fesztivált

A Pop-Rock Nagyszínpad első nevei közt szerepel a Pulp, a zenekar, mely 2002-ben lépett fel utoljára, s már tavaly beharangozták, hogy 2011-ben néhány fesztivál erejéig összeállnak, ráadásul a lehető legklasszikusabb felállásukban. De a most nyilvánosságra hozott nevek közül a magyar füleknek a legismerősebben mégis talán a Chemical Brothers és a Gogol Bordello csenghet. Mindketten visszatérő vendégek nálunk, akik már megbízhatóan hozzák be a hazai közönséget a nagyszínpadra.

Formálódik már a világzenei kínálat is. A Világzenei Nagyszínpad jó szokása szerint a műfaj újabb durranásait és nélkülözhetetlen nagyágyúit egyaránt idehozza, földrajzi és stiláris határok nélkül. Így például az elmúlt hónapok legnagyobb szenzációját keltő AfroCubism projectet. A kubai Eliades Ochoa és zenekara olyan mali istenekkel közösködik, mint Kasse Mady Diabaté, Toumani Diabaté, Bassekou Kouyaté és Djelimady Tounkara. Itt lesz a tangót megújító argentin-svájci-francia Gotan Project is.

Egy magára valamit is adó világzenei nagyszínpad elképzelhetetlen balkáni muzsika nélkül… Újra a Sziget vendége lesz a Balkán roma himnuszaival Goran Bregovic és az ő elmaradhatatlan Wedding And Funeral Bandje. A flamenco-, és a hiphoprajongókat villanyozhatja fel, hogy „flamenkillo” fedőnevű hiphop-flamencójával a Szigetre érkezik a barcelonai Ojos de Brujo is. Rossz hír viszont, hogy ezt a búcsúturnéja keretében teszi. Tavalyi fellépése sikerét überelni készül a berlini Rotfront.

És elmaradhatatlanok a frankofon csemegék is Franciaországból. Innen érkezik a francia sanzon érzékenységét és a punkrock „könyörtelenségét” ötvöző Les Hurlements d’Léo, valamint a tizenkét éve működő Debout Sur Le Zinc, akik most mutatják meg nálunk először, hogy mi fán terem a kelta-klezmer-tangó-rock-cigányzene-fúzió.

A Party Arena éjszakánként a dj-k és a partykultúra otthona. Előtte azonban az esti – élő koncerteket felvonultató – sávjában a Sziget egyik legizgalmasabb zenei helyszíne, ahonnan tudhatunk már több fellépő produkciót is, akikre mindenképp érdemes odafigyelni. Ilyen a Bloody Beetroots Death Crew 77 is, hiszen ők az egyik legtehetségesebb feltörekvő kooperáció jelenleg az elektronikus zenék világában. De ide jön a new rave elektronika egyik legnagyobb márkaneve, a Hadouken! is. De itt lesz még a Crystal Castles is.

A Motörhead a szabadban zúzhat

Úgy látszik idén valahogy sikerül megoldani azt is, hogy a metálzúzda hangjait is sikerül letompítani, és az eddigi sátor helyett egy szabadtéri nagyszínpadot kap a rock és metal műfaj is. Itt nem a trendi zenék lesznek napirenden, hanem a legendák. Ide érkezik ugyanis a Judas Priest, akik utoljára indulnak világkörüli turnéra, valamint a világ egyik legfontosabb rock and roll csapata a Motörhead.

A Sziget szervezői felhívják a figyelmet, hogy ez a névsor a tervezett nemzetközi sztárfellépőknek még csak a töredéke, akikkel már megszülettek a megállapodások. Emellett kiderült az is, hogy annak ellenére, hogy Budapest idén területhasználati díjként 150 millió forintot kérnek, a jegyárakat nem emelték meg. Marad a napijegy 12 000 forint, a hazamenős bérletek ára elővételben április 30-ig 38 000, az ottalvós bérlet pedig 46 000, a kedvezményes elővételes időszak végéig, április 30-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik