Élet-Stílus

Kupadöntőben bukott az Arsenal

A Birmingham City nyerte az angol Ligakupát, miután a Wembleyben rendezett döntőben 2-1-re verte az esélyesebbnek tartott Arsenalt.

A bajnokságban a bennmaradásért harcoló Birmingham City a 28. percben Nikola Zigics góljával szerezte meg a vezetést. A 202 centiméter magas szerb csatár egy szöglet után tovább fejelt bólintott a léc alá, kihasználva, hogy Wojciech Szczesny rosszul mozdult ki a kapujából. Más kérdés, hogy az Arsenal 20 esztendős kapusa Zsigics közeli lövésének védésével jóvátette a hibáját, aztán a végén újra hatalmasat bakizott…

A túloldalon Jack Wilshere a lécet találta telibe, a kipattanó labdát azonban Andrej Arsavin remekül tette középre, Robin van Persie pedig kapáslövéssel egyenlített. Bár Keith Fahey révén a Birmingham City is eltalálta egyszer a kapufát, ezzel együtt a második félidőben Arsenal dominált, Ben Foster azonban többször bravúrral mentett.

A Ligakupa sorsa a 89. percben dőlt el: egy hosszan előrevágott labdát Zsigics csúsztatta a kapu elé, ahol Szczesny és/vagy Laurent Koscielny könnyedén tisztázhatott volna, de a kapus és a védő is ügyetlenkedett, az alig hat perccel korábban csereként beállt Obafemi Martins pedig közelről a hálóba passzolta a labdát.

„Természetesen nagyon boldog vagyok. Ilyen relatíve kis klubnak, mint a Birmingham, hatalmas tett legyőzni az Arsenalt egy kupadöntőben. Az érdem a játékosaimé, akik hihetetlen erőfeszítéseket tettek a sikerért. A szurkolók miatt különösen örülök, hiszen régóta vártak már egy trófeára” – nyilatkozta Alex McLeish, a győztes hadvezér.

A Birmingham az 1963-as Ligakupa-győzelem után ért ismét a csúcsra, az Arsenal átka viszont tovább tart: az európai mércével is acélos londoniak a 2005-ös FA-kupa-diadal óta képtelenek elsőként célba érni valamelyik hazai, illetve nemzetközi sorozatban.

Ligakupa-döntő:
Arsenal-Birmingham City 1-2 (1-1)
London, Wembley Stadion, 88 851 néző, v.: Dean
Gól: Van Persie (39.), ill. Zsigics (28.), Martins (89.)
Arsenal: Szczesny – Sagna, Koscielny, Djourou, Clichy – Rosicky, Nasri, Song, Wilshere – Arsavin (Chamakh, 77.), Van Persie (Bendtner, 69.)
Birmingham: Foster – Carr, Johnson, Ridgewell, Jíranek – Bowyer, Larsson, Gardner (Beausejour, 50.), Ferguson – Fahey (Martins, 83.), Zsigics (Jerome, 92.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik