Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén – Malacmáj spenótos kuszkusszal és puliszkadesszert

A hétvégén a Kistücsök séfje ajánl menüt az fn.hu olvasóinak: Hideg töltött dagadó retek mustárral; Malacmáj spenótos kuszkusszal és félig szárított paradicsommal; Fehér csokoládés puliszkadesszert eperszorbettel.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztro rovatában olvashatják. A héten a balatonszemesi Kistücsök séfje, Jahni Lászlótól olvashatnak recepteket.

Hideg töltött dagadó retek mustárral

Hozzávalók 4 főre

0,4 kg sertés dagadó, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertés zsír, 1 teáskanál fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál őrölt köménymag, 2 db sertésköröm, 4db retek, fél mokkáskanál mustármag, fél mokkáskanál mustármagpor 1dl szőlőmagolaj, fél citrom citrom, 1 mokkáskanál borecet, 1 mokkáskanál méz, só, bors – ízlés szerint

A dagadót felvágjuk, kiterítjük. Zsírpapíron vagy fólián keresztül egyenletes vékonyra klopfoljuk, közepére kicsontozott körömpörköltet halmozunk és feltekerjük. Kötöző zsineggel megformázzuk és 165 Celsius-fokos sütőben készre sütjük. Lepréseljük majd ezek után kihűtjük.

Mit főzzek a hétvégén – Malacmáj spenótos kuszkusszal és puliszkadesszert 1

Tálaláskor vékonyan felszeleteljük. Apróra vágjuk a retket. Egy edényben kikeverjük a mustármagport a mustármaggal, citrom levével, pici tejszínnel, kevés borecettel majd vékony sugárban folyamatos keverés közben hozzáadjuk a szőlőmag olajat, hogy krémszerű mártás jöjjön létre. Ízesítjük sóval, borssal, mézzel.

—-Malacmáj spenótos kuszkusszal és félig szárított paradicsommal—-

hozzávalók 4 főre

0,8 kg malacmáj, 16db cseresznyeparadicsom, 2 ág kakukkfű, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 100g kuszkusz, 1,5 dl zöldség alaplé, 100 g vaj, 100 g spenótlevél, 1 dl étolaj

Az apró cseresznyeparadicsomokat félbevágjuk, megszórjuk kakukkfűvel, fokhagymával, olívaolajjal és zsírpapíron 80 Celsius-fokon 2-3 órán át szikkasztjuk. A kuszkuszt felöntjük a forrásban lévő zöldségalaplével, lefedjük majd fél perc elteltével hozzáadjuk a vajat. Villával morzsalékos, pörgős állagúra átpasszírozzuk. Vajon fokhagymával átforgatjuk, spenótlevelet keverünk hozzá. A májat megkeverjük étolajjal és langyos sütőbe tesszük nagyjából 20 percre 65-70 fokon. Közben forgatjuk, hogy a felülete mindig olajos maradjon.

Mit főzzek a hétvégén – Malacmáj spenótos kuszkusszal és puliszkadesszert 1

Ezután forró serpenyőben olajjal pirosra sütjük, és már tálalható is, sókristályokkal a tetején és frissen őrölt borssal.

—- Fehér csokoládés puliszkadesszert eperszorbettel—-

hozzávalók 4 főre

omlós tészta: 200g liszt, 100g vaj, 50g porcukor, 1tojás, pici só puliszka, málé: 6 dl tej, fél rúd vanília 100 g kukoricadara, cukor, só fehér csokoládé hab: 100g fehér csokoládé, 200 g tejszín, 50 g tej, egy lap zselatin

Omlós tésztát (linzert) készítünk. Vékonyra kinyújtjuk (kb. fél cm) és zsírpapírral bélelt sütőtepsiben aranysárgára sütjük. Tejben vaníliarúddal, cukorral felfőzzük a kukoricadarát (ez eltarthat 1 órát is), még langyosan ráöntjük a linzertésztára.

Mit főzzek a hétvégén – Malacmáj spenótos kuszkusszal és puliszkadesszert 1

A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzá keverjük a tejszínt és lehűtjük. Ezután robotgéppel kemény habbá verjük és közben tejben feloldott lapzselatint keverünk hozzá. Ha kész a hab ez mehet a kukoricakrém tetejére és hűtőben kihül. Hidegen felszeleteljük és eperszorbettel tálaljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik