Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Sisters of Mercy vagy Kapj el, ha tudsz!

A Sisters of Mercy születésnapi bulira vár, míg a Quimbytől végre élőben hallhatjuk a lemezük anyagát, mag a vicces jamaicai stílusban éneklő Brains is új lemezzel jelentkezik. Programok hétvégére.

Péntek, február 25

A tavaly év végén megjelent Quimby új lemezét, a Kicsi ország összes számát most először lehet élőben meghallgatni pénteken és szombaton a Szikra moziban. A korábbi koncerteken ugyan jó pár számot leteszteltek a közönséggel, de a hivatalos lemezbemutatót itt tartják. Bár a zenekritikusok nem magasztalták az egekig, de nagyon le sem húzták az új anyagot, így leginkább a se hús, se hal kategóriába sorolták be. A reményeink szerint azonban a sok fúvossal megerősített rockosabb hangzás leginkább a koncerteken üthet igazán nagyot. Most itt van a lehetőség, hogy ez kiderüljön.

A Sisters of Mercy nagyszabású harmincadik szülinapi bulira készül az A38-on. A beengedés órájában nyolc és kilenc között tűznyelők és tűzzsonglőrök fogadják az érkezőket, a bejáratot és a folyosókat saját technikával alakítják saját arculatukra, az Orrbár pedig átalakul Sisters-bárrá, ahol egész este a zenekartagok által válogatott kedvenc zenék fognak szólni. Mindemellett a hajó több pontján kivetítve láthatók lesznek a zenekar meg nem jelent, privát turné- és koncertvideói az elmúlt 30 évből, amelyeket még soha nem mutattak be. Előttük és utánuk Szelevényi Gellért aka Gelka valamint Xian nyomnak szettet.

A vicces jamaicai nyelvjárásban angolul éneklő magyar csapat, a Brains is új lemezzel jelentkezik, amit a Gödörben tárnak a kedves nagyérdemű elé. (Vajon pár rum után hányan tudják majd elmondani, hogy Jamaica a jamaicaiaké). A szentendrei baráti társaságból 17 éve alakult csapat több névváltoztatáson, tagcserén és zenei irányváltozáson átesve, végül három éve alakult ki a jelenlegi formáció. Zenéjükben a drum&bass-től a hiphopig, a dancehalltól a rockig, és a raggától a folkig több stílus keveredik. Legutóbbi lemezük 2008-ban jelent meg, amelyen olyan vendégelőadók működtek közre, mint Harcsa Veronika vagy KRSA, a Pannonia Allstars Ska Orchestrából.

—-Szombat, február 26.—-

A Fonóban ezúttal a folk és a világzene felől érkező zenekarok mutatják be, hogy Adolphe Sax, találmánya, a szaxofon mennyit tesz hozzá a hangzáshoz. Mindkét formáció a balkáni és a közép-kelet európai folk hagyományokból merít elsősorban, ezen hatásokat formálják saját stílusukra. A Besh o droM talán egy kicsit jobban ellépett a tradícióktól, a fentiek mellett cigányfolklór, közel-keleti zene, kortárs tánczene, zenei hatásokat, hangulatokat is ötvöznek. A Fanfara Complexát leginkább a hazai moldvai táncházakból ismerhetjük és náluk szintén nélkülözhetetlen a szaxofon. A zenekar moldvai és jazz zenében jártas muzsikusok legújabb formációja, akik rendkívül pörgős balkáni és román népzenei elemekre épülő kortárs ethnozenét és moldvai tánczenét játszanak. Az együttesnek márciusban jelenik meg első önálló albuma a Fonónál.

A Krimifalók Napja című ingyenes rendezvény célja a társadalmi együttlét, az érett diskurzus és a krimikultúra megteremtése. A Vörösmarty téri Gerbeaud Házban szakmai beszélgetések várhatóak neves írókkal, Leslie L. Lawrence-szel, Nemere Istvánnal, Lakatos Leventével, Kellei Györggyel, valamint a kriminológia szaktekintélyeivel és pszichológusokkal . A moderátori szerepben Garamvölgyi László várható. Délután háromtól kilencig lesz helyszínelés, ujj- és tenyérlenyomat vétel, rabosító fénykép, hazugságvizsgáló, golyóálló mellény és rohamsisak próba, kriminálgrafológia, könyv csere-bere, krimi kvíz, nyomozás, nyereményjátékok.

Gyulára is megérheti elmenni a Téltoló Farsangra, ahol farsangozók zenés felvonulása, hastáncosok, mazsorettek, tűzzsonglőrök produkciója, színes fényjátékok és térzene szórakoztatja a közönséget. A legapróbbaknak a Maszk Bábszínpad és a Napsugár Bábszínház előadásai, a játszó-, alkotóház és a mesekuckó kedvez két napon keresztül. A Muzsikás együttes, Badár Sándor és még sok meglepetés várja a rendezvényre ellátogatókat.

—-Vasárnap, február 27.—-

Itt a lehetőség, hogy turisták lehessünk a saját városunkban. Az Idegenvezetői Világnap keretében ugyanis budapesti idegenvezetők mutatják be ingyen a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára. 1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely némely európai fővárosban egy hétig tartó ünneppé fejlődött. Az egész világon február utolsó vasárnapján tartják ezt az ünnepséget, melyen az idegenvezetők ingyen mutatják be városukat az érdeklődőknek, hogy még jobban megismerjék a helyi nevezetességeket, látványosságokat. A Hősök terén 300 négyzetméteres sátorban kézműves kirakodóvásár lesz, ahol forró italok és ételek is várják majd az érdeklődőket.

Csütörtöktől egy héten keresztül frankofón filmek támadják le Budapestet. Az elmúlt évek legsikeresebb belga, egyiptomi, francia, marokkói, svájci, tunéziai és vietnámi produkciói láthatók az Urániában, az Örökmozgóban és a Francia Intézetben. A filmnapok Marion Cotillard legújabb vígjátékával kezdődnek, amelyet a Budapesten is fellépő afrikai “Buena Vista Social Club” zenés dokumentumfilmje és Gérard Depardieu költői meséje követnek. A premierek sora a Wall Street-i bankok elleni per valósághű fikciójával, egy svájci akció-vígjátékkal, két tunéziai nő sorsfordító barátságával, Bertrand Blier legfrissebb sötét alkotásával, az egyiptomi nők helyzetét bemutató portréval, Isabelle Huppert és lánya közös drámájával és egy olyan történettel folytatódik, amelyet Tarr Béla producerének halála ihletett.

A Művészetek Palotájában vasárnaponként megrendezett Cifra Palota várja azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A Müpa más művészeti előadásaikhoz is kapcsolódó programokkal az a céljuk, hogy értéket mutassanak és felkeltsék az ifjabb nemzedék érdeklődését a művészetek iránt. A színpadon zajló gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak, és az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok reményeik szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy segítsenek nevelni a jövő közönségét. Lesz játék a zene bűvöletében Török Tilla vezetésével, meghallgathatjuk a Zeneakadémia hallgatóinak koncertjét, keresztmetszetet kaphatunk a Varázsfuvolából a Bel Canto Operatársulat előadásában és családi éneklésen is részt vehetünk a dr. Gállné Gróh Ilona vezetésével.

—-Mozi—-

Oscar-közeli filmek a mozikban

Egy finn feketekomédia (Szerelmek háza) kivételével Amerika – talán tekintettel a közelgő Oscar-cirkuszra – ellepte a mozikat. Bemutatják végre a tavalyi Oscar-díjas Precious – A boldogság ára című drámát, és az idén díjra jelölt A harcost. De feltűnik többek közt Nicolas Cage is új frizurával. Heti mozipremierek.

Bővebben >>

—-Tévéműsor—-

Péntek, február 25.

21:40
m1

Feldobott kő

Menjek vagy maradjak – Sisters of Mercy vagy  Kapj el, ha tudsz! 1

Sára Sándor 1968-as filmjében Pásztor Balázs, egy falusi vasutas fia az ’50-es évek elején filmrendezői szakra jelentkezik, de mivel apját bebörtönözték egy jelentéktelen szabálytalanság miatt, nem veszik fel a főiskolára. Földmérői állást vállal. Munkája során sok vidéket jár be, sokféle embert ismer meg. Ezek az ő “egyetemei”. Barátságot köt a hazájából idemenekült görög partizán házaspárral, Iliásszal és Irinivel. Tiszteli az egyenes jellemű Iliászt, aki éppen meg nem alkuvó természete miatt sokszor összevész a főmérnökkel. Egy alföldi tanyaközpont kialakításán dolgoznak az erőszakos téeszesítés idején. A felbőszült tanyasiak úgy érzik, Iliász kétértelmű játékot űz velük. Balázs munkája során cigányokkal kerül össze, és szemtanúja lesz, hogy a hatalom milyen megalázóan bánik velük. Évek múlva, mint rendező, első filmjét a küzdelmes évek során megismert emberek emlékének szenteli.

Szombat, február 26.
23:10
m2

Szkafander és pillangó

Menjek vagy maradjak – Sisters of Mercy vagy  Kapj el, ha tudsz! 1

Jean-Dominique Bauby a francia Elle magazin főszerkesztője volt. Negyvenhárom éves korában, 1995 decemberében agyvérzést kapott, és kómába esett. Húsz nap múlva tért magához, ám teljesen lebénult. Egyedül a bal szemét tudta mozgatni, melynek segítségével, speciális jelrendszert elsajátítva kommunikált a világgal. Helyzete ellenére Jean-Do megőrizte humorérzékét, szexualitását, az élet szeretetét. Mindez arra ösztönözte, hogy betűnként, majd mondatonként kifejezze érzéseit és gondolatait, a test csapdájába szorult lélekről, az érzelmeiről, az emberi fantázia szárnyalásáról.

Vasárnap, február 27.
20:05
TV2

Kapj el, ha tudsz!

Menjek vagy maradjak – Sisters of Mercy vagy  Kapj el, ha tudsz! 1

Spielberg filmjében Frank W. Abagnale dolgozott orvosként, ügyvédként és egy nagy légitársaság másodpilótájaként – és mindezt a huszonegyedik születésnapja előtt. A szélhámosság nagymestere emellett briliáns csekkhamisító is volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty FBI ügynök legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket és a törvény színe elé vigye, de Frank mindig egy lépéssel előtte járt és a hajsza folytatására kényszerítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik