Élet-Stílus

Újrajátsszák a tavalyi BL-döntőt – videó

A tavaly döntős az olasz Inter és német Bayern München már a legjobb 16 között egymásnak feszül a labdarúgó Bajnokok Ligája mostani kiírásában.

A Bayern Münchennek kilenc hónapot kellett várnia arra, hogy visszavághasson az Internek a tavaly döntőben elszenvedett 2-0-ás vereségéért. A két csapat hasonló cipőben jár, legalább is egyiküknek sem megy úgy a bajnokságban, ahogy azt szeretné: a Bayern éppúgy harmadik a Bundesligában, mint az Inter a Serie A-ban – ám amíg az utóbbinak csak öt, addig a bajoroknak 13 pont a hátrányuk az éllovassal szemben.

„Szinte lehetetlen, hogy idén bajnokok legyünk, sőt, meglátásom szerint nagyobb esélyünk van a Bajnokok Ligája-győzelemre, mint a címvédésre a Bundesligában. Ezért is különösen fontos az Inter elleni párharc ” – nyilatkozta Arjen Robben, a Bayern holland szélsője, akiben – Franck Ribéry mellett – a leginkább bíznak a müncheniek szurkolói.

Az edző, Louis van Gaal egyébként visszautasította azt a feltevést, hogy csapata holland és a francia klasszis hiánya miatt gyengélkedett a szezon első felében, jelezve, hogy most sem elsősorban a „Robbery”-nek becézett duón múlik majd a továbbjutás.

„Sok kiváló játékosunk van, mindenkinek jól kell futballoznia ahhoz, hogy sikeresek lehessünk, és szintén szükség van egy jó edzőre…” – mondta Van Gaal, aki Robben és Ribéry mellett a hétvégi, Mainz elleni bajnokin (3-1) „kidőlt” gólkirály-jelöltjére, Mario Gomezre (bokasérülés), illetve a télen első számú kapussá előlépett Thomas Kraftra (fejsérülés) is számíthat Milánóban, ahol nem mellékesen Kassai Viktor fújja a sípot.

A tavalyi döntő: Inter-Bayern 2-0

„Robbenre és Ribéryre természetesen külön figyelnünk kell, de nem elég csak rájuk: ugyanis Thomas Müller és Gomez kapura ugyancsak nagyon veszélyes labdarúgó” – nyilatkozta Inter brazilja, Lúcio, aki 2004-től 2009-ig a szerdai ellenfelet erősítette.

A 32 éves védő 2-0-ás Inter-győzelemben reménykedik, szerinte ilyen eredménnyel „nyugodtabban” várhatnák a visszavágót. Ehhez hozzátette: a párharcnak nincsen esélyese, mert „a Bayern München és az Inter is erős csapat, sok kiváló játékossal.”

Az ászok közé sorolható, a madridi finálét két góljával eldöntő Diego Milito sérülése miatt ugyanakkor legfeljebb csak szurkolhat; a Cagliari elleni bajnokit (1-0) kihagyó Wesley Sneijder – Lúcióval együtt – viszont visszatér a milánói csapatba. A hírek szerint az ágyékát fájlaló holland középpályás még akkor is vállalja a játékot, ha a kezdésig nem lesz tökéletes állapotban – merthogy az Internél is prioritást élvez a Bajnokok Ligája.

Főpróba: Mainz-Bayern 1-3

Inter-Cagliari 1-0

A játéknap másik mérkőzésén Olympique Marseille vagy a Manchester United tehet egy lépést a legjobb nyolc közé jutás felé. A francia csapat azóta nem szerepelt a top nyolcban, hogy 18 esztendeje elhódította a serleget, a 16 közé is csak egyszer, az 1999/2000-es kiírásban tudott kerülni, majd a második csoportkörben simán elvérzett…

Ugyanakkor ugyanabban a szezonban – még az első csoportkörben – hazai pályán, 1999 október 19-én az Olympique Marseille 1-0-ra legyőzte a „vörös ördögöket”, akik mostani a párharc, egyúttal a szerdai parti esélyesei. Kiváltképp, hogy kiváló idegenbeli mérleggel rendelkeznek a BL-ben: utolsó tíz találkozójukból kilencet megnyertek vendégként.

„Jó néhány találkozót láttam Marseille-ben, így tudom, hogy a szurkolók fantasztikus hangulatot teremtenek a stadionban. Nem lesz könnyű, de úgy érzem, képesek leszünk továbbjutással kecsegtető eredmény elérésére” – így a MU mestere, Sir Alex Ferguson, akinek a csapata a legutóbbi öt szezonban kivétel nélkül túljutott a nyolcaddöntőn.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Olympique Marseille (francia)-Manchester United (angol), 20:45
Marseille, Stade Vélodrome, v.: Brych (német)
Várható kezdőcsapatok
Olympique Marseille: Mandanda – Kabore, Diawara, Heinze, Taiwo – Lucho Gonzalez, E. Cisse, Cheyrou – Ayew, Remy, Brandao. Vezetőedző: Didier Deschamps.
Manchester United: Van der Sar – O’Shea, Vidics, Smalling, Evra – Nani, Fletcher, Scholes, Giggs – Rooney, Berbatov. Menedzser: Sir Alex Ferguson.

Inter (olasz)-Bayern München (német), 20:45 (FN-élő)
Milánó, Giuseppe Meazza (San Siro), v.: Kassai
Várható kezőcsapatok
Inter: Júlio César – Maicon, Ranocchia, Lúcio, Chivu – J. Zanetti, Cambiasso, Thiago Motta – Sztankovics, Sneijder – Eto’o. Vezetőedző: Leonardo.
Bayern: Kraft – Lahm, Badstuber, Timoscsuk, Pranjic – Schweinsteiger, Luiz Gustavo – Robben, Müller, Ribéry – Gomez. Vezetőedző: Louis van Gaal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik