Élet-Stílus

Agyi aktivitást növel a mobiltelefon

Egy amerikai kutatásból kiderül: a telefon antennájához közel eső agyi területeken egy idő után növekszik az agy anyagcseréje.

A marylandi Bethesdában lévő Nemzeti Egészségintézet (NIH) tanulmánya egy olyan, 2009-es felmérésre hivatkozik, amely megvizsgálta, miként hatnak a rádiótelefonok az agyműködésre. Arra ugyanakkor nem adott választ, hogy milyen egészségkárosodást okozhatnak az emberi szervezetben a rádióhullámok.

A tesztalanyok tomográfiai vizsgálata során kiderült: egy 50 percig tartó telefonbeszélgetés kimutathatóan növeli az anyagcserét a telefon antennájához közel eső agyi területeken. A kísérletben részt vevő kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy túl korai lenne következtetéseket levonni az eredményekből arra vonatkozóan, hogy valójában milyen hatásuk lehet a rádióhullámoknak az emberi szervezet működésére.

A mobiltelefonok kapcsán szakmai körökben régóta vitatéma, hogy a hullámok okozhatnak-e daganatos megbetegedéseket. “Sajnos a megállapításaink nem adtak felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy a mobiltelefonok okozhatnak-e rákot. Egyedül azt bizonyították, hogy az emberi agy érzékeny az elektromágneses sugárzásra” – fogalmazott Dr. Nora Volkow, a kutatás vezetője, aki szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy további kutatások szükségesek e téren.

AJÁNLOTT CIKK:
A mobiltelefon fokozza az agy glükózanyagcseréjét (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik