Élet-Stílus

Csak a Ferrari és a Red Bull lehet elégedett

Miközben mindenki az elhalasztott bahreini futamról beszél, befejeződött az utolsó előtti teszt Barcelonában. Felipe Massa (Ferrari) az utolsó percekben előzte meg Webber Red Bullját az eredménylistán.

Ha valaki még nem tudta volna, a barcelonai teszt zárónapjának eredménylistájáról leolvashatja, melyik két csapat rendelkezik a legjobb kocsival. A Ferrari és a Red Bull mostantól nyugodt szívvel készülődhetne a szezonnyitó Bahreini GP-re – ha a teszt vége előtt néhány perccel be nem jelentették volna, hogy a szezonnyitót későbbre halasztották.

Felipe Massa 23 perccel a kockás zászló meglengetése előtt 1:22,625 perc alatt ért körbe a katalán pályán, a négynapos tesztsorozat toronymagasan legjobb idejét felállítva. A nap nagy részében élen álló Mark Webber be kellett hogy érje a második hellyel, még sincs helye szomorkodásnak a Red Bullnál. Az ausztrál hétfőn csak fele annyit (69 kört) ment az RB7-tel, mint egy nappal korábban, de a Milton Keynes-i gárda mérnökei mostanra mindenre választ kaptak, tudják, hogy a kocsi gyors és erős.

Massa 121 kört tett meg a Ferrarival, ezzel az egész tesztelés legszorgalmasabb embere lett. “Rengeteg kilométert tettünk meg ezen a teszten, ha jól tudom, többet, mint bárki más” – értékelt a Ferrari brazilja. “Fernando és én is teljesen igazi versenyszimulációt futottunk, kipróbáltuk a Pirelli összes gumitípusát és a különböző benzinszinteket. Hogy pontosan hol állunk a többiekhez képest, azt nehéz lenne megmondani, de annyi biztos, hogy a Red Bull nagyon erős” – ismerte el Felipe Massa.

Egyre többen ismerik el azt is, hogy a Toro Rosso erőfeszítései kezdenek beérni. Ma Sébastien Buemi volt a soros pilóta az olasz kiscsapatnál, aki végül egy másodpercen belül maradt Massához képest. A Barcelonában látottak alapján több megfigyelő – köztük Jenson Button – minden eddiginél erősebb szezont jósol a Toro Rossónak.

Egész nap alacsony hőmérsékletekkel kellett szembesülniük a csapatoknak, a nap végére tíz fokkal, 14 Celsius-fokra hűlt vissza a pálya hőmérséklete. A végére azonban kellően felgumizták az aszfaltot ahhoz, hogy Nick Heidfeld (Renault), Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) és a Virgin újonca, Jerome d’Ambrosio is javítani tudjon addigi idején.

A délelőtti eső után fokozatosan felszáradt a pálya, így az utolsó negyedórában záporoztak a jó köridők a Circuit de Catalunyán. Nico Rosberg idei első, a Mercedes már a második tesztelsőségét ünnepelheti.

A McLaren angolja 107 kört tett meg a nap folyamán (ez eddig a leghosszabb etap az MP4-26 bemutatása óta), aminél csak Massa, a williamses Pastor Maldonado és Michael Schumacher futott többet. Maldonado hatodik ideje különösen az után biztató, hogy a valenciai és jerezi teszteken sorozatos (a KERS-hez kötődő) elektronikai hibák hátráltatták az FW33 fejlődését.

Komoly rejtély a Mercedes formaingadozása. Az ezüstösök vasárnap még elsőként végeztek Nico Rosberggel a volánnál, ma viszont Schumacher semmi rendkívülit nem produkált. Norbert Haug kénytelen volt beismerni az újságíróknak, hogy az MGP W02 jelenlegi formájában nem tartozik az öt legjobb csapat közé, de a sportigazgató továbbra is bízik a fejlesztési programjuk sikerében.

Korán szedte ma a sátorfáját a Team Lotus, miután Jarno Trulli a 9-es kanyarban (Campsa) nagy tempónál, ötödikben elvesztette uralmát a kocsi fölött, és a T128 nagy erővel nekicsapódott a gumikordonnak. “Nem Jarno hibája volt, a felfüggesztés okozta a balesetet” – védte meg az olaszt Mike Gascoyne. “Csak az angliai bázison tudjuk megjavítani a kocsit, ezért rövidre zártuk a napot. Ennek ellenére elégedett vagyok a barcelonai eredményeinkkel, rengeteget tanultunk a kocsiról és a gumikról” – tette hozzá a Lotus technikai igazgatója.

A legfrissebb hírek szerint az eltörölt bahreini tesztelés helyett ugyanitt, Barcelonában találkoznak a csapatok a szezonkezdet előtt, március 8-11. között.

Forma 1-es teszt, Barcelona:
1. Felipe Massa (brazil, Ferrari F150) 1:22.625
2. Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renault RB7) 1:23.442
3. Sebastien Buemi (svájci, Toro Rosso-Ferrari STR6) 1:23.550
4. Nick Heidfeld (német, Renault R31) 1:23.657
5. Lewis. Hamilton (brit, McLaren-Mercedes MP4-26) 1:24.003
6. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams FW33) 1:24.057
7. Adrian Sutil (német, Force India-Mercedes VJM04) 1:24.177
8. Sergio Perez (mexikói, Sauber-Ferrari C30) 1:24.515
9. Jerome D’Ambrosio (belga, Virgin-Cosworth MVR-02) 1:26.501
10. Michael Schumacher (német, Mercedes GP W02) 1:27.079
11. Jarno Trulli (olasz, Team Lotus-Renault T128) 1:29.992

Ajánlott videó

Olvasói sztorik