Élet-Stílus

Vágóhidakat kritizál Brigitte Bardot

Brigitte Bardot nem csügged a francia vágóhidak szabálytalanságai ellen vívott harcában.

Miután a színésznő feljelentést tett Franciaország egyik legnagyobb vágóhídja ellen, alapítványa a földművelésügyi és a belügyminisztérium ellen fordult. A Brigitte Bardot Alapítvány azt veti a szemükre, hogy olyan gyakorlatot tűrnek meg a francia vágóhidakon, amelyek ellentmondanak az Európai Unió előírásainak.

“Sok állatot még mindig középkori szokások szerint ölnek meg, holott húsukat nem a halal piacra szánják” – véli az alapítvány. A hús akkor számít halalnak, vagyis az iszlám előírások szerint tisztának, ha az állatot a meghatározott szabályok szerint ölték meg: imát mondanak felette, majd elvágják a nyaki ütőereit és kivéreztetik. Az iszlám csak olyan hús elfogyasztását engedélyezi, amely “felett elhangzott Allah neve”.

A francia sajtóban nemrég megjelent tudósítások szerint nagyon sok esetben hasonló módszerekkel történik az állatok megölése: anélkül szúrják le a marhákat, hogy előzőleg megfelelő fegyverrel elkábítva megszabadították volna őket a szenvedéstől.

A birkák és kecskék megközelítőleg nyolcvan százalékát, a szarvasmarháknak pedig mintegy negyven százalékát nem kábítják el Franciaországban – idézte a lap egy állatorvos becslését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik