Élet-Stílus

Ismerd meg a dress code szabályait!

Átveszünk egy elegáns meghívót rajta egy megfejthetetlen kifejezéssel, ami a dress code-ra vonatkozik. Hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe, összeállítottunk egy dress code-kisokost.

Lehet, hogy ma már a színházi előadásokra is bemehetünk farmerben, de ez közel sem azt jelenti, hogy az öltözködésnek ne maradtak volna meg az íratlan szabályai. Még mindig vannak munkakörök és események, amikre nemcsak illő megfelelően felöltözni, hanem elvárás is egyben. A divatot követni ezekben az esetekben is nemhogy megengedett, hanem ajánlott, ha nem akarunk maradinak vagy esetlennek látszani.

Dress code: Casual
Kezdjük a legalapvetőbbel, a kötetlen megjelenéssel. Néha a dress code casual kifejezést is feltűntetik a meghívón a hivatalos hatás végett, de valójában teljesen felesleges. Ha egy eseményen a kötetlen viselet megengedett – értem ezalatt a póló-farmer kombinációt – akkor ez csak arra szolgál, hogy az egybegyűltek véletlenül se húzzák magukra a kisestélyit délelőtt 11-kor.

Dress code: Smart casual
Picit komolyabban kell vennünk, mint a casualt. Ebben a kategóriában kerüljük a sportos darabokat, a farmert itt már felejtsük el! Egy jó szabású nadrág, szoknya és egy kötött pulóver, karcsúsított szövetruha, pólóing, blúz már megfelel az elvárásnak.

Dress code: Business standard
Más néven ez az üzleties öltözködés. Az öltöny, kosztüm, ing és blúz szigorú világát határolja körül. A fekete-fehér kombináción túl felvehetjük a szürke összes árnyalatát, a fémes hatású anyagokat, a sötétkék variációkat, sőt még a tengerészkék is elfogadott. A férfiak esetében már beleférhet a visszafogottan színes ing és nyakkendő. Nőknél figyelni kell arra, hogy a szoknya ne legyen térdfölötti, s a dekoltázs sem lehet hangsúlyos, valamint a cipő sarka sem haladhatja meg a 8 cm magasságot. A Bankcenter környékén 12 és 14 óra között jól megfigyelhető ez a viselet.

Dress code: Informal
Ez az irodai viselet hivatalos megnevezése. A színek terén nincs megkötés, de ajánlott a harmóniára törekedni. A kosztüm helyett választható egy lazább blúz, kámzsás felső, pólóing. A nadrág, szoknya maradjon elegáns, de nyugodtan lehet lazább fazonú.

Dress code: Semi formal
Itt a lehetőség koktélruhát húzni. A klasszikus kis fekete a legkézenfekvőbb választások egyike, de nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat a színek terén. A kiegészítőkben is szinte minden megengedett, csak arra figyeljünk, hogy ne essünk át a nagyestélyi kategóriába!

Dress code: Black tie
Főleg a férfiak öltözékét határozza meg a stílus. Az uraknak kötelező fekete csokornyakkendőt kötni és az ahhoz illő inget, öltönyt viselniük. A hölgyek esetében a koktélruhától kezdve a hosszú estélyi ruhákig minden megengedett, de kesztyűt ez esetben nem kell viselniük.

Dress code: White tie
És elérkeztünk a jéghegy csúcsához. A white tie dress code a legelegánsabb nagyestélyiket és a férfiak frakkos viseletét fedi le. Idehaza sokszor az abroncsos ruhákat láthatjuk a báli szezonban, de jobb, ha a Golden Globe és a Grammy- díjátadó elegáns, karcsúsított ruháit vesszük irányadóul. A sok ékszer helyett pedig egy értékes és elegáns fülbevalót javaslunk a szabadon hagyott vállak felett. Sokkal elbűvölőbb lesz a megjelenésünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik