Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Russkaja vagy Betépve

Fellép Goran Bregovic valamint a Russkaja, dübörög a Miskolci Kocsonyafesztivál, megnyílnak éjjelre a fürdők, különleges színházi produkciókat tűznek műsorra, és angol DJ-k özönlik el a budapesti éjszakát. Programajánló a hétvégére.

péntek, február 18.

Margot, egy boldogtalan királyné emlékiratai címmel ad színház-koncertet Goran Bregovic és az ő Wedding and Funeral Ensemble navű zenekara a Művészetek Palotájában. A hegedűt 16 évesen gitárra cserélő Bregović az érzelmekben gazdag, szenvedélyes balkáni népzenére alapozza dalait, amelyek közül jó néhányat filmekhez írt – nem is akármilyenekhez, többek között Kusturica olyan klasszikusaihoz, mint az Arizonai álmodozók vagy a Cigányok ideje. Eredetileg filmzenének készült mostani koncertjének programja is: a Queen Margot című Patrice Chéreau-alkotást tette vele még emlékezetesebbé. Az új, 2010 júniusában bemutatott koncertváltozatban ezúttal is számos zenész és énekes működik közre Goran Bregović mellett, valamint minden országban egy színésznő is színpadra lép, aki az adott ország nyelvén meséli el a történetet. A Müpában Tompos Kátya lesz a bájos mesélő.

E hét végén lesz a Miskolci Kocsonyafesztivál, amely ezúttal egy földrajzi- és “időutazás” lesz a Kárpát-medence gazdag kulturális és gasztrokulturális történelmében. A határon innen és túlról érkező árusok és művészek mellett a fesztivál továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához, az ínyencek tucatnyi féle kocsonya közül válogathatnak. A színpadokon pedig többek között Nagy Feró, a Bohemian Betyars, a Swetter, a Paddy & The Rats, a Maszkura és a Tücsökraj valamint a Ladánybene 27 váltja egymást.

Péntek éjjeli programnak ezúttal fürdőzést is választhatunk Budapesten. A Múzeumok éjszakájának mintájára fővárosszerte egész éjszaka nyitva áll majd a Gellért, a Rudas, a Széchenyi, a Király és a Lukács. A fürdőzéseket koncertek, partik dobják fel, ha egyáltalán fel kell még dobni az éjszakai lubickolást.

szombat, február 19.

Visszatér egyik kedvenc őrületünk az A38 Hajóra. A Russkajáról már többször megemlékeztünk az fn.hu-n. Olyasmiket írtunk, hogy a zenekar hét, Ausztriában élő orosz muzsikus könyörtelen kísérlete arra, hogy brutális erejű zenéjével elsöpörje közönségét. A Russkaja ska-attakja a zenekar bevallása szerint olyan hatást kelt, “mintha egy vodkával töltött szputnyikhoz kötöztek volna”. És mivel a vodka vízként folyik a koncerteken, a végére folyékony orosztudást ígérnek, valamint azzal kecsegtetnek, hogy mindannyian megtanuljuk, milyen érzés a Vörös téren pogózni. Mi már többször kipróbáltuk: működik.

A partiarcoknak ánglius lemezgyilkosokat ajánlunk a Rohamban és a Corvintetőn. Konkréten Jon Kennedyt és Paul Murphyt és Doctor P-t. Az előbbi Anglia egyik legfontosabb zenei központjának, Bristolnak lakója, és túlzás nélkül állítható: egyike generációja legkreatívabb ütem-kovácsainak. Amióta csak a Ninja Tunes-os Mr. Scruff bedobta demóját rádióműsorában, JK dobosként, producerként és DJ-ként is biztos kézzel hozza a mézédes melódiákkal felütött ütem-bombákat. A szintúgy a szigetországbólérkező acid jazz- és lounge-szakértő Paul Murphy már csak hab lesz az elektro-tortán. A Corvintetőn – szintén Angliából – Doctor P tekeri a tekernivalót. Az ő nevéhez fűződik a dubstep legújabb himnuszának tartott Sweet Shop, amiben remek érzékkel váltogatja a klasszikus UK hardcore-t idéző zongorás, énekes témát a legmocskosabb basszuscsavargatással. Bizony nehéz lesz a helyszínek között dönteni.

A Miskolci Kocsonyafesztiválon szombaton fellép többek között a Ghymes (a Miskolci Szimfonikus Zenekarral), az Ocho Macho, a Carbonfools, a Belga és Mystery Gang. Ez utóbbi a rockabilly utcabálhoz szolgáltat talpalávalót.

vasárnap, február 20.

Menjek vagy maradjak – Russkaja vagy Betépve 1

A Merlin Színházban egy különleges román előadásra kerül sor: a Teatrul Act Alina Nelega számos díjat nyert monodrámáját, az Amália sóhaját mutatja be magyar felirattal, Cristina Cassian előadásában. A történet szerint a fiatal Amália a kommunizmus kezdetén még hitt a jövőben. Úttörő, majd fiatalon párttag lett. De mire a korszak véget ér és ’89-ben kitör a romániai forradalom, már csak takarítónőnek tud elhelyezkedni a bukaresti repülőtéren. Túlélési stratégiáját ezután légzési gyakorlatokra és sóhajokra alapozza. Abban bízik, hogy ha sikerül tökéletesítenie légzéstechnikáját, bejuthat majd egy jobb világba – az angyalok közé. Az előadás egy megrendítő történetet mesél el egy nőről, aki fiatal korától késő öregségéig csodálatra méltó kitartással és bátorsággal küzd a fennmaradásért, a túlélésért.

A Trafóban a Forte Társulat és Nigel Charnock Revolution című közös táncprodukcióját mutatják be. „A szöveg, a mozgás, a zene és a tánc elegyítésével a Revolution kirobbanó örömmel mutatja meg mit jelent a szabadságért és a szerelemért harcolni. A nemzetközi hírű koreográfus, aki az Arts Council szerint igazi brit nemzeti kincs, Európa szerte ünnepelt előadóművész” – olvasható az ajánlóban.

—-Mozi, családi program—-

Mozi

Menjek vagy maradjak – Russkaja vagy Betépve 1

A félszemű

Igazi leszámolós vérbeli westernfilmet alkottak a Coen testvérek, akik eddig leginkább a műfaji keretek szétrobbantásáról voltak híresek. A kidolgozás igazi mestermunkát mutat, de a szereplők jellembeli mélységében és magasságában tetten érhető az alkotópáros zsenialítása is.

Családi program

Menjek vagy maradjak – Russkaja vagy Betépve 1

Farsangjárás, maskurázás
(Magyar Mezőgazdasági Múzeum, szombat délelőtt tíztől)

„Ha szívesen készítenél álarcot magadnak és kipróbálnád, milyen az élet a Varázsló- és Boszorkányképző Iskolában, akkor a múzeumban a helyed! A Kristálygömb Jósdában kiderül, miféle titkot rejt a jövő, a Mozi-kuckóban pedig megtudhatod, milyen farsangi népszokásokat jelenítenek meg a busók.”

—-Tévéajánló—-

péntek, február 18.
m2, 22:20

November

Menjek vagy maradjak – Russkaja vagy Betépve 1

Greg Harrison filmjének főszereplője egy Los Angeles-i fotós, akinek barátja fegyveres rablás áldozata lett november 7-én. A nő fájdalma az idő múlásával sem csillapodik, hiába próbálja feledni a tragédiát. Pszichológus segítségére szorul, ám ekkorra már a képzelet és a valóság olyan szövevényes hálót fon köré, amelyből képtelen kitörni.

szombat, február 19.
m1, 21:00

Bronxi mese

Menjek vagy maradjak – Russkaja vagy Betépve 1

Robert De Niro e maffiafilmben nem csak játszik, hanem ő maga is rendezte azt. A történetben a kilencéves Calogero New York olaszok lakta negyedében, Bronxban él a szüleivel. Apja, a buszvezető Lorenzo vasszigorra neveli őt, de egyúttal igyekszik a legtöbbet nyújtani neki és megóvni az utca kegyetlenségétől. A fiú szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, de a rendőrök erőteljes ráhatása ellenére sem hajlandó azonosítani az elkövetőt. A helyi keresztapa, Sonny felfigyel a srác bátor tettére, és védőszárnyai alá veszi a gyereket. Calogero hamarosan a maffia nagykutyái között találja magát és apjaként kezdi tisztelni a törvényen kívüli Sonnyt. Fia megóvása érdekében Lorenzo nem fél szembeszállni a város rettegett gengszterével, de ekkorra már kérdésessé válik, hogy melyikük képes nagyobb hatással lenni a könnyen befolyásolható Calogeróra.

vasárnap, február 20.
RTL Klub, 23:25

Betépve

Menjek vagy maradjak – Russkaja vagy Betépve 1

George Jung (Johnny Depp) az amerikai álmot a maga sajátos módján valósítja meg. Meglátja a nagy üzletet a kokainban és elsőként importálja, méghozzá nagy mennyiségben az Államokba. Hamarosan óriási vagyonra tesz szert, bármit megtehet, bármit megkaphat, kivéve egyet. A gyönyörű Mirtha (Penelope Cruz) szerelme még számára is megfizethetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik