Élet-Stílus

Meddőség a kerékpározás miatt?

Egy spanyol vizsgálat szerint a szenvedélyes kerékpározás ritkítja a spermiumok számát.

A szakemberek kutatásukhoz aktívan sportoló triatlonistákat kértek fel. A kutatási adatokból kiderült, hogy a legtöbbet kerékpárral edző férfiak esetében a legrosszabb a spermium minősége. A vizsgálat ráadásul arra is rávilágított, hogy nem kell sok ahhoz, hogy a túl sok kerékpározás gondot okozzon: már heti 100-110 kilométernél is 4%-ra esik vissza az egészséges spermiumok száma, ami a boston.com tanácsadója szerint már nemzőképességi gondokat okozhat.

Ezzel egy időben nemcsak spanyol kutatók, hanem bostoni kollégáik is vizsgálták az összefüggést a kerékpározás és a spermium minősége között: ők 2200 olyan férfit kérdeztek edzési szokásaikról, akik közben meddőségi kezelést kaptak. A tanulmány állítja, hogy a rendszeresen sportolók 23%-át érintette a probléma, a hetente legalább 5 alkalommal biciklizők esetében ez az arány már 31%-ra emelkedett.

Azt, hogy konkrétan mi felelős a spermiumok minőségének romlásáért egyelőre még a kutatók is találgatják, ám feltehetőleg a férfiak nemzőszervében a hagyományos nyergek okoznak ilyen kárt.

AJÁNLOTT LINK:

Ritkítja a spermát a túl sok biciklizés (kerekagy.blog.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik