Élet-Stílus

Van Persie: saját fegyverével vertük a Barcát

A Barcelona jó kezdés után belefutott első 2011-es vereségébe: az Arsenal csak az utolsó húsz percben játszotta azt, amit eltervezett, de az előnyhöz ez is elégnek bizonyult. Van Persie szerint saját fegyverével verték a spanyol bajnokot.

Tavaly kétgólos, idén egygólos „előnyt” adott a katalánoknak a londoni csapat – ez mindenképpen előrelépést, pláne annak tudatában, hogy az angoloknak mindkétszer sikerült duplázniuk az Emirates stadionban.

Amíg az első félidőben a mindkét oldalon sűrűn záporozó helyzetek ellenére a vendégek akarata érvényesült, a meccs hajrájában a hazaiak el tudták hinni, hogy megfoghatják ellenfelüket, s ezzel jelentősen javítottak esélyeiken. Bár még mindig a Barcelonának áll a zászló, a katalánoknak támadniuk kell a Camp Nouban, s feladatukat nehezíti, hogy két középső védőjük – a sérült Puyol, s az eltiltott Piqué – nélkül kell majd elejét vegyék az angol kontráknak.

„A párosítás még nem dőlt el” – vélte a Marcának nyilatkozó Dani Alves, a katalánok szerda esti egyik legjobbja. „Az első meccs alighanem kielégítette a nézőket, ugyanakkor számunkra nem megfelelően alakult. Reméljük, a visszavágón jobban játszunk majd.”

Csapattársával egyetértett Xavi, aki elsősorban a sok kihagyott helyzetre vezette vissza a vereséget.
„Nagy kár, mivel úgy éreztem, mi játszottunk jobban” – foglalta össze a középpályás. „Az eredmény nem nekünk kedvez, hisz tavaly ki tudtuk harcolni a döntetlent, míg idén kikaptunk. Jól játszottunk, de nem mehetünk el a hibák mellett sem. Ám nem a védelemé a fő felelősség, elől kellett volna jobban koncentrálnunk. A továbbjutás a Camp Nouban dől el, de az Arsenal mindenképpen megérdemli a dicséretet.”

Walcott és Iniesta összecsapása - ezúttal a fiatalság nyert (MTI/EPA)

Walcott és Iniesta összecsapása – ezúttal nem a rutin nyert (MTI/EPA)

Játékosaival egyetértésben Josep Guardiola is a visszavágóra koncentrál.
„Fantasztikus meccs volt. Az Arsenal jó, jobb mint tavaly, de nekünk meg ott van a visszavágó” – fogalmazott a Sky Sportsnak nyilatkozó szakvezető. „A mérkőzés nagy részében mi játszottunk fölényben, viszont helyzetek mindkét kapu előtt akadtak szép számmal. Tavaly kevesebb lehetőségből használtunk ki kettőt, ma ez nem sikerült.”

Angol részről elsősorban a kitartást és a meg nem alkuvást vélték döntő tényezőnek. Az Arsenal annak ellenére sem roppant össze, hogy a mérkőzés hajrájára hátránnyal „érkezett”. A fiatal Jack Wilshere egyenesen karrierje legnagyobb futballélményének nevezte a szerda esti összecsapást, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az első félidőben igencsak szem elől tévesztették a labdát.
„Az elmúlt hetek minden várakozásomat felülmúlták, de a Barcelona elleni meccs kiemelkedő. Arsenal játékosként ez volt idáig a legkiemelkedőbb tapasztalatom” – lelkendezett a tinédzser. „Az első félidőben mintegy húsz percig csak kerestük a labdát, de mindez nem lepett meg. Tudtuk, hogy többször is védekezésre kényszerülünk majd, s akkor a kontráinkban bízhatunk. Bejött.”

Arsenal-Barcelona – összefoglaló:


A mérkőzéssel kapcsolatban az ITV tévétársaságnak elemző Arséne Wenger is kiemelte játékosai lelki hozzáállását, ugyanakkor már előre beharangozta: csapata a visszavágón nem koncentrál majd csak a védekezésre, a bekapott gól miatt nem is bízhatnak abban, hogy 0-0-ra játszanak.

„A párosítás sokat ígért, s azt hiszem, a semleges nézők sem csalódtak. Két különleges együttes csapott össze, s bár volt, amikor szenvedtünk, nem adtuk fel, s ez később gyümölcsözött. A továbbjutás kérdése nyitott. Persze, a Camp Nouban nehéz lesz, de ígérem, nem rendezkedünk be védekezésre – nem is tudnánk. Az önbizalmunknak jót tett a diadal, így Barcelonában is a lehető legjobban tesszük majd a dolgunk. Mindkét csapat hasonló helyzeteket dolgozott ki, engem leginkább a mérkőzés harmadik találatának szépsége ragadott meg.”

A szünet előtt több ziccert is kihagyó, viszont az egyenlítő gólnál remekelő Robin van Persie is azt emelte ki, hogy a két csapat között sok volt a hasonlóság; pláne szerda este.
„Ragaszkodnunk kellett a saját stílusunkhoz, hisz ha visszahúzódtunk volna, vannak olyan jók, hogy nevetve szétcincáljanak. Tehát meg kellett vernünk őket, a saját fegyverükkel. Mindent beleadtunk, s bár szerencsénk is volt, azt hiszem, rászolgáltunk.”

emlékeztető

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Arsenal (angol)-Barcelona (spanyol) 2-1 (0-1)
Emirates stadion. Vezette: Rizzoli (olasz)
Gól: Van Persie (79.), Arsavin (83.), ill. Villa (26.)
Sárga lap: Song (7.), Nasri (28.), Arsavin (84.), Van Persie (86.), ill. Iniesta (30.), Piqué (58.)
Arsenal: Szczesny – Eboué, Djourou, Koscielny, Clichy – Song (Arsavin, 68.), Wilshere – Walcott (Bendtner, 77.), Fabregas, Nasri – Van Persie
Barcelona: Victor Valdés – Dani Alves, Piqué, Abidal, Maxwell – Busquets – Xavi, Iniesta (Adriano, 88.) – Pedro, Messi, Villa (S. Keita, 68.)
Lövések: 10, illetve 8
Kapura: 7, illetve 5
Szögletek: 4, illetve 1
Labdabirtoklás: 26:38 (39%), illetve 40:15 (61.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik