Élet-Stílus

Elhunyt Claus Helmut Drese

Svájci otthonában 88 éves korában hétfőn elhunyt a huszadik századi operajátszás egyik legjelentősebb alakja, Claus Helmut Drese rendező, igazgató, szakíró - közölte Bécsi Állami Operaház.

Claudia Schmied osztrák kulturális miniszter a német rendezőt méltatva kiemelte: Drese ötéves bécsi operaigazgatói munkássága magas színvonalra emelte az osztrák főváros operaházát, utat talált a közönséghez, emelte a látogatottságot, ugyanakkor újításaival kivívta a nemzetközi zenei világ elismerését. A Staatsoper jelenlegi vezetői, Dominique Meyer és Franz Welser-Möst úgy fogalmaztak: Drese egy igazi nagyúr volt az operaintendánsok között.

Az Aachenben született Claus Helmut Drese először germanisztikát, irodalmat és filozófiát tanult. Majd érdeklődése a színház felé fordul, előbb dramaturgként dolgozott. Első jelentős állomáshelye intendánsként – 1959 és 63 – között a heidelbergi városi színház volt. 1975-ben szerződött a Zürichi Operaházhoz, ahol nevéhez fűződött az a Monteverdi-ciklus, amelyet Nikolaus Harnoncourt karmesterrel és Jean-Pierre Ponnelle rendezővel indított, és amellyel a historikus operajátszás új korszakba lépett.
A bécsi dalszínházhoz az osztrák főváros legendás polgármestere, Helmut Zilk hívására érkezett 1986-ban. Az olasz karmesterrel, Claudio Abbadóval vezette a “Házat a Ringen”, együtt dolgozták ki azt a játékrendet, amely a repertoárjátszás és a sztárokkal dolgozó staggione szisztéma keveréke. Olyan operaritkaságokat tűztek műsorra, mint Rossinitől A reimsi utazás, Schubert Fierrabras-ja, bővítették a repertoárt az Elektrával (Richard Strauss) a Wozzeckkel (Alban Berg), a Hovanscsinával (Muszorgszkij). Újító szemléletű rendezőket – Jürgen Flimmet, Johannes Schaafot, Luca Ronconit -, valamint kiváló karmestereket – Ozawa Szeidzsit (Seiji Ozawa), Colin Davist, Sylvain Cambrelinget hívták Bécsbe.

Claus Helmut Drese a bécsi operaháztól Otello-rendezésével búcsúzott el 1991-ben, a címszerepben Plácido Domingóval – az előadásra százegyszer ment föl a függöny. Emlékiratait 1993-ban adta közre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik