Élet-Stílus

Nyert a magyar borház

2010-ben a világ legjobb ipari épülete a Kis Péter és Molnár Bea által tervezett Bazalt Borház – Laposa Pincészete lett.

Mint arról korábban beszámoltunk, a világ egyik leglátogatottabb online építészeti magazinja írta ki azt a versenyt, melyben 14 kategóriában keresték a világ legjobb épületeit. Az ArchDaily Building of The Year pályázatát a HP és Graphisoft közreműködésével hívta életre: a nemzetközi verseny fináléjában összesen 70 projekt maradt, amikre több mint 30 ezer szavazat érkezett be a szavazatok lezárásáig.

A magyar épület, a Kis Péter és Molnár Bea tervezte Bazalt Borház az ipari épület kategóriában került a döntőbe. Versenytársai egy spanyol és egy macedón borászat, egy kolumbiai generátorház és egy chilei ásványvízüzem voltak. A tervezők összesen két évig dolgoztak a borászat tervein: az elkészítéséhez a legmodernebb megoldásokat alkalmazták, ám az épület ennek ellenére mégis hagyományos Balaton-felvidéki stílusban épült. Kis Péter szerint pontosan azért választották be épületüket a legjobbak közé, mert nem szakítottak a hagyományokkal.

AJÁNLOTT LINKEK:

Magyar siker az Archdaily Building of The Year 2010 versenyén (epiteszforum.hu)
Magyar borászaté az év legjobb épülete (rtlklub.hu)
A Laposa Pincészet hivatalos weboldala (bazaltbor.hu)
Nézzen még több képet a pincészetről (archdaily.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik