Élet-Stílus

Közönségnek szerepelünk a Facebookon

Minél több az ismerősünk, annál nagyobb stressz vesz erőt rajtunk egy-egy poszt előtt - állítják brit szakemberek.

Az edinburgh-i Napier Egyetem kutatói megállapították, hogy a legnagyobb stresszt azok életébe hozzák a közösségi oldalak, akiknek a legtöbb barátjuk, ismerősük van. A szakértők szerint ennek több oka is van, melyek közül az egyik a szereplés. A kutatók abból indulnak ki, hogy a rengeteg ismerőssel rendelkezők számára minden egyes kis üzenet, amit kitesznek a falukra, egyfajta fellépés. Vagyis minél nagyobb a közönség, annál nagyobb a stressz.

A kutatók 200 egyetemistát faggattak ki a Facebookkal kapcsolatos szokásaikról, ami már csak azért is különösen fontos, mert a közösségi oldal egyre népszerűbb, mostanra már 500 milliónál is több felhasználóval büszkélkedhet. A kutatók vizsgálataik során rámutattak, a többségnek nehezére esik különbséget tenni ismerős és ismerős között, még akkor is, ha elismerik, erre szükség van: tudatosan máshogy posztolnak, ha tudják, azt a főnökük vagy a szerelmük is elolvashatja. Ez persze egy újabb felesleges stresszforrás, amit azzal próbálnak elkerülni, hogy válogatják az ismerőseiket, és nem mindenkit jelölnek vissza.

Nemcsak a Facebookkal való együttélés, hanem a közösségi oldal elvonása is gond: a kutatók által végzett vizsgálatból kiderült, a többség úgy érzi, lemarad valamiről, ha nem léphet fel az oldalra.

AJÁNLOTT LINK:

Facebook “friends” cause stress, finds research (bbc.co.uk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik