Élet-Stílus

Az Arsenal meglepte a Barcelonát – videó

Az Arsenal hátrányból felállva győzte le a vendég Barcelonát, miközben a Sahtar Donyeck egygólos előnyt szerzett Rómában a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének odavágóján.

Tavaly a negyeddöntőben futott össze az Arsenal és a Barcelona, akkor 2-2-re végzett a két csapat Londonban, holott a katalánok már 2-0-ra vezettek. Ezt csak azért érdekes, mert a Barca a nyolcadöntő kedd esti odavágóján is megszerezte a vezetést, de az „ágyúsok” is megismételték az egy évvel ezelőtti „feltámadásukat” – és ennek köszönhetően egygólos előnnyel várhatják a Camp Nouban sorra kerülő visszavágót.

A 26. percben Lionel Messi, miután elpuskázta a helyzeteit, gólpasszt adott David Villának, aki a leshatárról kilépve 15 méterről gurított a jobb alsó sarokba.

A Barcelona esetében nem meglepő, hogy többet birtokolja a labdát ellenfelénél és mezőnyfölényben játszik. Ezúttal is ezt történt, ám az egygólos vezetésessel megelégedett vendégek talán túlságosan is kényelmesen futballoztak. Furcsa módon ezért Victor Valdés büntette meg őket, miután benézte Robin van Persie lövését.

Valdés benézte…

Az addig is agilisan játszó, de kapu előtt bénázó holland szinte az alapvonal közeléből lőtt a rövid sarokba – oda, ahova egy kapus nem kaphat gólt. Nem sokkal később, a 83. percben a csereként beállt Andrej Arsavin 12 méteres lövése talált utat a Barcelona kapujába, így a 200. európai kupatalálkozóját játszó, a győzelmet talán jobban akaró londoni együttes 2-1-re nyert. Ezzel együtt a továbbjutás esélyese még mindig a Barca.

A játéknap másik találkozóján is a csapat nevethetett a végén, amely hátrányba került. Az AS Roma Simone Perrotta fejesgóljával csak rövid ideig vezetett, Jadson megpattant lövésével ugyanis azonnal válaszolt a Stadio Olimpicóban fellépő Sahtar Donyeck, amely további góljait is brazil labdarúgók szerezték. Douglas Costa pazarul tekert a kapu jobb oldalába, majd még a szünet előtt Luiz Adriano is betalált. A Roma 61. percben szépített (Jeremy Menez 18 méterről lőtt a bal felső sarokba), de – bár akadtak helyzetei – egyenlíteni már nem tudott, és lehet, hogy rz Claudio Ranieri vezetőedző állásába kerül.

Otthon botlott a Roma

Az eddig lejátszott négy mérkőzésen csak az Arsenal tudott nyerni hazai pályán, a Sahtar, akárcsak kedden, szintén Olaszországban diadalmaskodott a Totteham is idegenben szerezett előnyt, míg a Schalke-Valencia párharc németországi visszavágója 1-1-ről indul majd. A Lyon-Real Madrid, a Köbenhavn-Chelsea, valamint az Inter-Bayern és a a Marseille-Manchester United mérkőzésekre jövő kedden, illetve szerdán kerül sor.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:


Arsenal (angol)-Barcelona (spanyol) 2-1 (0-1)

London, Emirates, v.: Rizzoli (olasz)

Gól: Van Persie (79.), Arsavin (83.), ill. Villa (26.)

Sárga lap: Song (7.), Nasri (28.), Van Persie (86.), ill. Iniesta (30.), Piqué (58.)

Arsenal: Szczesny – Eboué, Djourou, Koscielny, Clichy – Song (Arsavin, 68.), Wilshere – Walcott (Bendtner, 77.), Fabregas, Nasri – Van Persie

Barcelona: Victor Valdés – Dani Alves, Piqué, Abidal, Maxwell – Busquets – Xavi, Iniesta (Adriano, 88.) – Pedro, Messi, Villa (S. Keita, 68.)

AS Roma (olasz)-Sahtar Doneck (ukrán) 2-3 (1-3)

Róma, Stadio Olimpico, v.: Benquerenca (portugál)

Gól: Perrotta (28.), Menez (61.), ill. Jadson (29.), D. Costa (36.), Luiz Adriano (41.)

Sárga lap: Cassetti (64.), Menez (75.), Perrotta (77.), ill. Csigrinszkij (34.), Luiz Adriano (62.), Rakickij (85.), Pjatov (88.)

AS Roma: Doni – Cassetti, Burdisso, Mexes, Riise (Castellini, 46.) – Taddei, De Rossi, Perrotta – Menez – Totti, Vucinic (Borriello, 68.)

Sahtar: Pjatov – Srna, Csigrinszkij, Rakickij, Rat – Hübschman – Douglas Costa (Eduardo, 66.), Jadson (Teixeira, 85.), – Mkitarjan (Vicenyec, 78.), Luiz Adriano

Ajánlott videó

Olvasói sztorik