Élet-Stílus

Schumi öreg a szimulátorhoz?

A Virgin korábban szimulátorfejlesztéssel is foglalkozó technikai igazgatója szerint Michael Schumacher szimulátor-betegsége generációs "adottság", de idővel kinőhető.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy Michael Schumacher a Mercedesnél és korábban már a Ferrarinál is rosszulléttel küszködött a szimulátor használata közben, a német pilóta a tengeribetegséghez nagyon hasonló tünetektől szenved, émelyeg, hányhat, ha hosszabb időt tölt az eszközzel.

A Virgin Racing technikai igazgatója, Nick Wirth szimulátorfejlesztéssel is foglalkozott korábban, így szakértőként beszélhet a témáról. Szerinte a 42 éves Schumacher egyszerűen a korából adódóan alkalmazkodik nehezen az eszközhöz.

“A fiatalabb srácok hozzászoktak a videojátékokhoz. Akár az olyanokhoz is, mint a Call of Duty, attól sem lesznek rosszul, ha ott megforgatják a képet a joystickkal. Hozzászoktak, az agyuk ehhez van programozva. Amikor a fiam néha bepattan az F1-szimulátorba, semmi baja. Szóval ez egy generációs dolog” – magyarázta az angol. “Michael biztosan nem sok videojátékot játszott gyerekkorában, bár a tapasztalataim szerint kigyógyulhat a mozgásbetegségéből.”

Wirth az egykor az F1-be is belekóstoló, majd más kategóriákban komoly sikereket elérő David Brabhamet hozza példának, akivel közösen dolgoztak a szimulátorokon, és aki kezdetben szintén nagyon rosszul bírta az ilyesmit.
“A mi szimulátoraink fejlesztésében David Brabham játszott kulcsszerepet, ő pedig olyan idős, mint én (45 éves – B.G.). Mostanra fantasztikus, de kezdetben nagyon is küszködött a mozgásbetegséggel.”

Schumacher az autóban egyelőre otthonosabban mozog (MTI/EPA)

Schumacher az autóban egyelőre otthonosabban mozog (MTI/EPA)

“Lenyűgöző téma ez, tulajdonképpen az evolúcióban gyökerezik. A mozgásbetegség háttere, hogy az agy folyamatosan összeveti a szemmel látottakat a belső fül információival. Amikor az őseink olyan bogyót szedtek fel, ettek meg, ami veszélyes volt, a mérgezés egyik jele a szédülés lett. Mint ahogy a túl sok alkohol fogyasztásánál is, ami szintén egy mérgezés.”

“Az egyensúlyérzék elvesztésekor megszakad az összhang a vizuális és a belső fül információi között, és a test úgy érzi, megmérgezték, ki akarja adni magából a mérget. Ilyenkor jön a rosszullét, a hányás.”

“De csak gyakorlás kérdése ez. David (Brabham) régen tíz szimulátoros kör után két óráig lógatta a fejét és falfehéren ment haza. De azóta fejlesztettünk a mozgáson, megértettük a jelenséget, és mára alig lehet kirobbantani a gépből, ha egyszer beleül” – magyarázta a virgines mérnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik