Élet-Stílus

Nem tudni, mennyire veszélyes az energiaital

Annyi biztos, hogy a világon egyre több fogy, már a gyerekek is rendszeresen isszák.

A Miami Egyetem kutatói, akik a közelmúltban közzétették tanulmányukat is, aggódnak. Szerintük veszélyes, hogy világszerte ilyen óriási mennyiség fogy az élénkítőszerekből, úgy, hogy azok hosszú távú hatásaival senki nincs még tisztában. Egy biztos, és ezt a szakértők is hangsúlyozták vizsgálatukban, a nagy mennyiségben fogyasztott energiaital szapora szívverést, remegést, ingerlékenységet, hányingert, hasmenést, sőt szélsőséges esetben agyi érkatasztrófát, stroke-ot is okozhat.

A tinédzsereket azonban mintha nem érdekelné különösebben a rengeteg mellékhatás, néhány országban már üdítő helyett fogyasztják az élénkítőket. De nemcsak üdítőként hódít, alkohollal keverve elengedhetetlen részévé vált a hajnalig tartó buliknak is. A szakértők tanulmányukban felhívták a figyelmet az alkohol és az energiaital együttes fogyasztásának veszélyeire is, hiszen Európában már több halálesetért is ez a keverék felelős.

A kutatók úgy vélik, a forgalmazó cégeknek lépéseket kellene tenni a biztonságos fogyasztás érdekében: szerintük az energiaitalozást épp olyan szigorúan kéne szabályozni, mint az alkoholfogyasztást, vagy a dohányzást.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még mindig nem ismerjük pontosan az energiaitalok veszélyeit (inforadio.hu)
Tudjon meg még többet az energiaitalokról (wikipedia.hu)
Szárnyakat ad? (házipatika.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik