Élet-Stílus

Komputer kontra emberi elme: 1-1

Döntetlenre végződött a "komputer kontra emberi elme" első fordulója, miután Amerika legnépszerűbb szellemi vetélkedőjének (Jeopardy!) korábbi bajnoka, Brad Ruttner és a Watson nevű szuperszámítógép egyformán 5000 dollárt nyert.

A vetélkedő harmadik – emberi – szereplője, Ken Jennings, aki 2004 és 2005 között sorban 74 játékot nyert, most csupán 2000 dollárral fejezte be az első játékot.

Az egyszerre 2208 processzort működtető, 15 ezer milliárd bájt memóriájú IBM-gépet irodalmi idézetek és tudományos formulák mellett olyan adatokkal töltötték fel, mint a pápák uralkodásának kronológiája, vagy Oscar-díjas színésznők listája.

A gépben benne van gyakorlatilag minden, a programozói által ismert lexikális tudás rövid és kombinatív összefoglalója.

Az esti főműsoridőben leadott vetélkedő első adásában azonban kiderült, hogy bár a tíz szerverszekrény-méretű számítógépnek lexikális tudása bámulatos, azonban nincs humora és néha a szavak másodlagos jelentésével sem képes megbirkózni.

Watson ráadásul néhány kínos baklövést is elkövetett. Miután Jennings hibásan válaszolta, hogy az Oreo kekszet az 1920-as években dobták piacra, a gép a választ kérdésnek értette és érzelemmentes hangján vissza is kérdezett, hogy mi az az 1920-as.

Az IBM Watsonja azonban még így is sokkal bonyolultabb “gondolkodásra” képes, mint a legendás Deep Blue, amely 1997-ben hat játszmában verte meg Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot. Amíg azonban a Deep Blue kizárólag csak sakkozni tudott, addig a Watsonnak számtalan gyakorlati hasznosítása lehet a mindennapokban – állítják az IBM vezetői.

A felvételről közvetített játék kedden és szerdán folytatódik. A tét összesen egymillió dollár (200 millió forint). Az informatikai óriásvállalat a teljes nyereményt jótékony célra fordítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik