Élet-Stílus

A szinglik védőszentje népszerűbb, mint a szerelmeseké

Valentin nap után a szinglik napja jön.

Ingyenes múzeumjegyet kaptak szombaton és vasárnap ajándékba az olasz szerelmesek. “Nincs édesebb a kultúránál” jelmondattal Olaszország állami és városi múzeumai egész hétvégén ingyen várták a Bálint-napot ünneplő párokat. A kultúra azonban nem tartozik a szerelmesek kedvenc ajándékai közé: a Confcommercio kereskedelmi konföderáció adatai szerint San Valentino napján az első számú meglepetés a csokor virág lesz, hatvan százalékban rózsa. A férfiak ezután leginkább édességet vesznek szerelmüknek, vagy február 14-én este étterembe, diszkóba viszik szívük hölgyét. A nők parfümmel lepik meg párjukat, és divattá vált a romantikus utazás is.

Az olasz szerelmesek zarándokhelyének ilyenkor az umbriai Terni városa számít, ahol San Valentino (176-273) ereklyéit őrzik. A mártír püspökről azt tartja a legenda, hogy veszekedő szerelmeseket békített ki, valamint egy római keresztény lányt és egy pogány férfit is megesketett.

A február 14-i Bálint-napot viszont egyre inkább háttérbe szorítja az ezt követő nap, amely a szinglik oltalmazójának ünnepe. Szent Bálintnak tehát versenytársa akadt: a február 15-én ünnepelt Szent Faustino, a szinglik védőszentje. A szerelmesek ünnepét követően a még mindig párt keresők “ünneplik magukat”. A felmérések azt mutatják, hogy Olaszországban a szinglik aránya elérte a 10 százalékot. Hogy őket ki ajándékozza meg a számukra jeles napon, arról nem szól a fáma, így hát valószínűleg önmagukat lepik meg. Talán épp egy randevúval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik