Élet-Stílus

Összeállt a Nokia a Microsofttal

A két világcég bejelentette, hogy a Nokia a Microsoft által mobilkészülékekre kifejlesztett operációs rendszerét fogja használni a jövőben. A Nokia jelenlegi mobil operációs platformja a Symbian gyakorlatilag partvonalon kívűlre kerül.

Az egyezség további részletei szerint a Microsoft keresője, a Bing támogatja majd a Nokia telefonok kereséseit, miközben a Nokia Maps (térkép) beépül a Microsoft ilyen szolgáltatásába. További fontos részlet, hogy a Nokia alkalmazásai és maga az áruháza is integrálódik a Microsoft mobilos áruházába a Marketplace-be, amelynek révén jobban kiszolgálhatják felhasználóikat.

A Nokia háttérbe szoruló rendszere a Symbian ugyanakkor nem írható le
teljesen, a rendszert franchise alapú üzletté szervezik át. A
várakozások szerint így is 150 millió Symbian-alapú készülék
értékesítését várják idén, első sorban a kevésbé fejeltt piacok
igényének köszönhetően.

A piac egyelőre nem díjazta a hírt, a finn cég részvényei a bejelentést követően 9 százalékkal zuhantak a helsinki tőzsdén, amely a helyi komplex tőzsdeindexet is lejjebb vitte 0,9 százalékkal. Az elemzői vélemények is vegyesek. Miközben kétségtelen előny lehet a Bing és az Office megjelenése a Nokia készülékeiben ettől még más területeken megmarad a lemaradás. A CCS Insight szerint bár a Nokia kezdeményezhette az üzletet mégis a Microsoft lehet az igazi győztes. Hozzáteszik nem került olyan adú-ász a két cég kezébe, amellyel legyőzhetnék az iPhone-t vagy az Androidot.

Összeállt a Nokia a Microsofttal 1Stephen Elop, a Nokiához nemrégiben a Microsofttól átigazolt vezérigazgató az utóbbi időben várakozáson alul teljesítő Nokia talpra állításának stratégiáját kellett hogy kidolgozza. Elop éppen a héten hasonlította cégét egy olyan olajfúrótoronyban dolgozó munkáshoz, akinek kigyulladt a munkahelye. Vagy a biztos halált választja a munkás vagy a tengerbe veti magát, amely szintén nem sok jóval kecsegtet. A drámai szavakkal ecsetelte a cégcsoport kritikus helyzetét a versenytársak előretörését hangsúlyozva.

Ez volna a vízió. (forrás: nokia.blog.com)

Ez volna a vízió. (forrás: conversations.nokia.com)

A Nokia adózott eredménye 21 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, miután a versenytársak vevőket oroztak el a világ legnagyobb mobilkészülék gyártójától, így a csoport globális piaci részesedése 31 százalékra zsugorodott 35 százalékról.

A Nokia számára különösen az okostelefonok jelentenek kihívást: az Apple iPhone készüléke “megadta az alaphangot” sok dizájn-tudatos vásárló számára, a Research in Motion BlackBerryjét pedig főként vállalati ügyfelek favorizálják. “Az iparág megváltozott, s ideje, hogy a Nokia is gyorsabban változzon” – summázta akkor véleményét Stephen Elop.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik