Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Sodom vagy Hahó, Öcsi!

A hétvégén fiatal vicces sátánrajongók (I Was a Teenage Satan Worshipper) érkeznek Finnországból, de a black, valamint trash metal nagy öregje, a Sodom is tiszteletét teszi Budapesten. Akik azonban inkább a világosabb oldalt kedvelik azoknak gyermekzenei fesztivált és világzenét is ajánlunk a hétvégére.

Péntek, február 11.

A nap legütősebb koncertjei biztosan az A38-on lesznek, ahol punkos, vicces, pimasz és kitűnő ifjú zenekarok adják egymásnak a stafétabotot. Az est különvendége a tréfás finn indie-pop szintibanda felvidító produkciójával. A I Was a Teenage Satan Worshipper (Tiniként a Sátán imádója voltam) nevű vicces, szórakoztató és kedvesen sokkoló finn zenekar Tampereban alakult 2005-ben, és pár éve már Helsinkiben van a székhelye. Elektronikus szintijeik szolgáltatják a bandát meghatározó vidám popos hangzást. Mellettük fellép még a Grenma és a Nova Prospect című magyar csapatok is.

A Trafó Nagytermében különös szimfónia, élő koncert, virtuális utazás várja a nézőt, hallgatót. A legendás olasz társulat, a Societas Raffaello Sanzio és az amerikai zeneszerző Scott Gibbons együttműködése régi keletű. Első közös munkájuk 1998-ra datálódik és a Romeo Castellucci legendás sorozata, a Tragedia Endogonidia állomásai során teljesedett ki. Az (olasz és amerikai) alkotókat az izgatta, hogy hogyan lehet dramaturgiát építeni emberi hangra és annak továbbképzésére. A már korábban megkezdett kutatási folyamatot folytatták a Krionikus dalokban, ebben az elektroakusztikus koncertben, amelynek tárgya az ábécé és az a „kitalált” nyelv – és amely a Tragedia Endogonidia betűiből és szövegeiből áll össze.

A Film és Tánc – India című összművészeti program különleges élményt ígér az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Tóth Tamás észak-indiai, mesebeli, költői látomássá formált dokumentum-játék-filmjét és Bittner Meenakshi Dóra dél-indiai szóló táncelőadását láthatja egy estén belül, melyek egymást kiegészítve, fokozva adnak egyedülálló és átfogó képet India spirituális és művészi gazdagságából.

—- Szombat, február 12.—-

A Metropolitan Opera ismét a Művészetek Palotába költözik. Ezúttal John Adams: Nixon Kínában című darabját nézhetjük meg Budapesten. Az amerikai történelem mitologikus pillanatát feldolgozó darab túlmegy Nixon elnök és a kommunista Kína 1972-es, az újságok címoldalain kommentált találkozásán, és a mélyebb emberi igazságokat vizsgálja. Nixont a bariton James Maddalena alakítja, aki a szerepet rendkívül elismertté tette. A rendező Peter Sellars szerint „a Nixon Kínában kiváló példája annak, „mit is tehet egy olyan opera a történelemért, amely elmélyít és a részletekhez, a finoman árnyalt, titokzatos kis zugokhoz is elvezet”.

A Žagar tízedik születésnapját ünnepli a Trafóban szombat este. A karrierjük ugyanis 2001-ben kezdődött, amikor a Yonderboi Quintett három tagja (Zságer Balázs, Kovács Andor és DJ Bootsie) Lázár Tiborral kiegészülve a Yonderboi-on kívül is elkezdett zenélni. Ekkor még Pulzus néven léptek fel. 2002 nyarán már Žagarként zenéltek itthon és külföldi fesztiválokon. Ekkor készült el az első lemezük, amin a vonósnégyesek mellett Ligeti György (The Puzzle) énekes is közreműködött. A zenekar jelenleg negyedik albumán dolgozik, és a tervek szerint a régi nagy klasszikus Žagar-szerzemények mellett ízelítőt adnak az új számokból is.

—-Vasárnap, február 13.—-

Az Erzsébet téri Gödörben az Etnogödör vendége ezúttal a Fabula Rasa. A Szirtes Edina Mókus nevével fémjelzett csapat eklektikus zenei világát a környező népek folklórjának izgalmas ritmikái és témái ihletik, amelyeket érzelmi fűtöttség és sokszínűség jellemez. Versmegzenésítéseiket, népdalfeldolgozásainkat ugyanez motiválja. Mindezt komolyzenei, jazz és népzenei élményeik hatják át és a bennünket körülvevő világ hatására modern elektronikus zenei elemekkel ötvözik.

Magyarországon van mit behozni a kézműves gasztronómiai termékek terén, hiszen a szocializmus téeszesedése agyonvágta a azokat a gazdálkodókat, akik tudták hogyan kell hagyományos igazán jó sajtokat, sonkákat, kolbászokat készíteni, és nálunk azóta sem tudtak olyan szintre felkapaszkodni, mint például Franciaországban, ahol egy-egy család a kézműves minőségi termékeivel tisztes jólétet képes elérni. Mindenesetre a péntektől vasárnapig a Millenárison rendezik meg a Kézműves Magyar Ízek Vásárát, ahol közel száz kiállító – kizárólag magyar kistermelők és kézműves gazdák – kínálatát kóstolhatjuk meg. A vásár díszvendége Erdély lesz, ahonnan a legkiválóbb termelők mutatják be kézműves ízeik remekeit.

Bár a trash-metál évei már jócskán elmúltak, azért a 80-as évek metálrajongóinak emlékbe eltett szimatszatyrán még biztosan ott van a Sodom felirat. A csapat az egykori NSZK-ban alakult 1982-ben olyan zenekarok hatására, mint a Motörhead, a Venom és a Mercyful Fate. A bemutatkozó In The Sign of Evil EP (1984) a korai black metal egyik prototípusa volt, ám későbbi albumaival a Sodom a honfitárs Kreator és Destruction társaságában a germán thrash metal meghatározó együttesévé vált az 1980-as években. Bár azóta folyamatosan jelentek meg lemezeik, a fősodorban már nemigen lehetett róluk hallani. Legutóbbi 2008-ban lehetett róluk hallani, amikor is a dobos Chris Dudeck (Witchhunter) májelégtelenség következtében elhuny. A többiek azonban még élnek, így mindenki egy kiadós zúzásra számíthat a Diesel Klubban.

—-Tévéműsor—-

Péntek, február 11.
21:10
Duna Televízió

A balga dáma

Menjek vagy maradjak – Sodom vagy Hahó, Öcsi! 1

A spanyol vígjátékban a nemes Otaviának két eladósorban lévő lánya van, a szép és elmés Nise és az együgyű, de tetemes hozománnyal bíró Finea. Nisét körülrajongják a férfiak, de a szemüket azért Finea hozományán tartják. Nagyot változik azonban a helyzet, amikor Finea beleszeret a hozományvadász Laurencióba, s az együgyű lány szelleme kivirágzik.
Lope de Vega halhatatlan komédiájának filmváltozata a Malagai Filmfesztiválon számos elismerést kapott. Többek között a Fineát alakító Silvia Abascal nyerte el a legjobb női alakítás díját.

Szombat, február 12.
23:30
Duna Televízió

Kis Moszkva

Menjek vagy maradjak – Sodom vagy Hahó, Öcsi! 1

A lengyel filmdrámában 1967-ben egy fiatal orosz katonatisztet, Jurát feleségével együtt egy kis lengyel városba helyeznek. Vera a feleség, beleszeret egy lengyel tisztbe és gyereket vár tőle. Férje hiába érti meg – neki nem lehet gyereke – az akkori viszonyok között házasságról szó sem lehet. Jura felettesei gondoskodnak róla, hogy ne élhessenek együtt. Lánya csak felnőtt korban, az orosz csapatok kivonulása után tudja meg, mi is történt valójában.

Vasárnap, február 13.
13:25
Duna Televízió

Hahó, Öcsi!

Menjek vagy maradjak – Sodom vagy Hahó, Öcsi! 1

A Balogh család legifjabb tagját, Öcsit apró csínytevései miatt bezárják a fürdőszobába. Itt megjelenik előtte Kököjszi és Bobojsza, a két mesebeli törpe és felajánlják, hogy mindenben a segítségére lesznek. Öcsi el is határozza: elmegy szerencsét próbálni és “időt” szerezni szülei számára, hogy többet foglalkozzanak vele. Hiába megy el az Óragyárba, nem tudnak segíteni neki. Végül eljut a bergengóc királyhoz. A két törpe közben letartóztatja a Balogh családot, amiért őt bántalmazni merték. Megmenti övéit a halálos ítélettől, majd elindul, hogy legyőzze a hétfejű sárkányt, amely az “időt” a birtokában tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik