Élet-Stílus

Divatot teremtenek a first ladyk

Amerikában és Nyugat-Európában nemcsak a politikusok, hanem hozzátartozóik is a divatsajtó figyelmében állnak.

A politikai élet szereplőit kötik a protokoll szabályai. Bár a közép- és kelet-európai politikusok még mindig konzervatívan öltözködnek, de a tengerentúli kollégáik már sokkal bátrabban belefolynak az aktuális divatba. Görög Ibolya protokollszakértő a delux.hu-nak fejtette ki erről véleményét:
“A politikusok az egész világon arra törekednek, hogy szereplésük, mondandójuk összhangban legyen a megjelenésükkel. A közszereplőnek a konzervatív öltözködés egyfajta egyenruha, viszont a politikusok, közszereplők feleségei már kicsit szabadabban használhatják a divatot.”

Amióta Barack Obamát megválasztották, nem telik el úgy hónap, hogy ne figyelnék divatkritikusok százai felesége, Michelle Obama öltözködési szokásait. Amerika első asszonya kulturált módon mutat példát a nőknek, hogy miként lehet ötvözni a high-fashion ruhákat az alacsonyabb árkategóriás darabokkal. Színes és klasszikus elegancia jellemzi megjelenését, melynek köszönhetően a modern nő jelképe lett hazájában.
Láthattunk már rajta Zara blézert vagy Gap kardigánt, de szívesen válogat az európai divattervezők kollekcióiból is. Kedvencei közé tartoznak Alexander McQueen és Oscar de la Renta visszafogottabb modelljei.

Carla Bruni-Sarkozy esetében jól látszik, hogy modell és énekesnő volt politikai pályája előtt. Kiváló érzékkel válogat a francia Hermés- és Dior divatház kollekciói közül. Carla megtestesíti a francia eleganciát. Egyszerű vonalvezetésű kosztümökben, egyenes fazonú nadrágokban, balerinacipőkben és háromnegyedes ruhákban láthatjuk a legtöbbet.

Samantha Cameron, az angolok first ladyje elsősorban a sportos és kényelmes eleganciát kedveli. A brit sajtó megválasztotta az egyik legjobban öltözött közszereplőnek, Samantha mégsem annyira feltűnő, mint a már említett két politikushölgy. Öltözködésére jellemző a balerinacipő, nadrág és fekete színű ruhák viselete, melyekben mindig csinos és fiatalos. Carla Bruni-Sarkozyhez hasonlóan ő is támogatja hazája divattervezőit és a feltörekvő utánpótlást egyaránt.

De a stílusos ladyk után itt van ellenpéldának Angela Merkel német kancellár, aki öltözködését illetően inkább igyekszik beolvadni férfi politikustársai tömegébe, mintsem kitűnni, vagy példát mutatni nőies ruhákban. Minimálisan sminkel csak, ékszert is alig láthatunk rajta, s leginkább a sötét nadrágkosztümöket hordja.

Az ukrán Julija Timosenko ex-miniszterelnöknő viszont kivétel a közép- és kelet-európai politikusnők körében. Ő sokszor hordja kibontva hosszú, szőke haját, vagy népiesen befonva tekeri a feje köré. Diszkréten sminkel, de büszkén vállalja női mivoltát a politikai pályán. A karcsúsított, időnként rózsaszín ruhákhoz klasszikus ékszereket és gyöngyöt szokott párosítani.

Magyarországon még nem beszélhetünk tudatos divatkövető, vagy divatteremtő megjelenésről a politikusnők esetében. Ha kirívó ruhadarabot láthatunk, az sokszor inkább túlkapás, mint követendő példa. Pedig nálunk is vannak tehetséges és feltörekvő divattervezők, akiknek kollekciói már a nemzetközi piacokon is folyamatos sikereket érnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik