Élet-Stílus

Alföldi marad, amíg hagyják

A Magyar Ünnep-botrány idején ugyan felmerült, hogy önként távozik, és föl is ajánlották neki egy másik színház vezetését, de most már határozott: 2013-ig magától nem áll fel a Nemzeti Színház igazgatói székéből, sőt pályázik az újrázásra is. Alföldi Róbert a Magyar Narancsnak adott interjút.

A jelenleg is hivatalban lévő igazgató a hetilapnak elmondta, sem decemberben, sem azóta nem kapott hivatalos formában hírt a vele kapcsolatos kultúrpolitikai szándékokról, a kulturális kormányzattal normális viszonyt ápol. Alföldi reméli, hogy kitölti a 2013-ig tartó mandátumát, és szeretne a következő ciklusra is pályázni.

Az igazgató a színház erkélyéről nézte végig a Jobbik november 30-i tüntetését. Mint mondta “nagyon megrendült” a tüntetésen hallottaktól. A Jobbik tagjai a Nemzeti Színház előtt tartott beszédeikben az igazgató zsidó származására és feltételezett szexuális orientációjára tettek gúnyolódó megjegyzéseket. Alföldi szerint az ügy kapcsán ott követett el hibát, hogy színházi-művészi eseményként értelmezte az ünnepséget, holott diplomáciai esemény volt, s emiatt egyeztetnie kellett volna, mielőtt engedélyt ad a rendezvényre.

Alföldi azt is elmondta, a botrány idején felmerült az önkéntes távozás lehetősége, fölajánlották neki egy másik színház vezetését, de fel sem merült benne, hogy elfogadja, mert szerinte elképzelhetetlen, hogy bemenjen egy másik társulatba, egy olyan vezető helyére, akit az ő kedvéért rúgnak ki.

Vidnyánszky Attila nyilatkozatára reagálva Alföldi Róbert elmondta, hogy tökösnek tartotta volna, ha a debreceni színházigazgató kijelenti, “takarítsátok el onnan Alföldit, mert én akarok lenni a Nemzeti igazgatója”, de az, hogy “szakmainak álcázott kijelentésekbe csomagolja szó szerint azokat a mondatokat, amiket egy szélsőjobbos párt roggyant emberei ordítoznak, (…) az lehetetlen”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik