Élet-Stílus

Ha már nem kell a völgyhíd

Zöld sétánnyá varázsolt utak, átlátszó műanyagba öntött napelemcellák, fémesen csillogó, formatervezett szélturbinák ívelnek át a völgyek fölött a nem is oly távoli jövőben.

A dél-olasz Calabria hegységeit járva úton-útfélen használaton kívüli völgyhidakba botlik az ember. Mivel a viaduktok lebontásának költsége meghaladja az 50 millió dollárt, ezért pályázatot írtak ki a meglevő szerkezetek környezetbarát hasznosítására. A pályázatot Francesco Colarossi és csapata: Giovanna és Luisa Saracino NapSzél Híd nevű projektje nyerte.

A tervezők a New York-i High Line mintájára a völgyek felett átívelő, csodálatos panorámájú hidat zöld sétányokkal és parkokkal illesztették a tájba. Az impozáns, fogaskerékszerűen egymásba kapcsolódó, kisebb-nagyobb átmérőjű szélkerekek – szám szerint 26 darab, és a tervezett napelemek 40 millió kilowattóra áramot termelnek majd évente, ami 15 ezer lakás energiaellátására elegendő. A tervek szerint a használaton kívüli híd ismét közösségi térré, pazar panorámával bíró kirándulóhellyé válna, ahol a napkollektoros üvegházakban friss biozöldségeket és -gyümölcsöket vásárolhatnának az érdeklődők, vagy csupán gyönyörködhetnének a távlatokban.

AJÁNLOTT LINKEK:

A tervező és csapatának hivatalos weboldala (francescocolarossi.org)
Nézzen még több képet a völgyhídról-galéria (inhabitat.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik