Élet-Stílus

Nyáron jön a Telenor a szuperszéles-sávval

Csökkent a Telenor bevétele és nyeresége is tavaly, de nem állnak le a fejlesztések és nyáron elindítanák a negyedik generációs mobil hálózatukat.

Csökkent a Telenor Magyarország bevétele és profitja tavaly. Az elmúlt év negyedik negyedévében 42 milliárd forint bevételt és 5,3 milliárd forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el a Telenor Magyarország, szemben az egy évvel korábbi 44,4 milliárd, illetve 15,8 milliárd forinttal.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország nemrég kinevezett új vezérigazgatója a jelentés közzététele kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a Telenor változatlan lendülettel folytatja mobilhálózatának fejlesztését. A hálózatfejlesztési projekt fontos mérföldkőhöz érkezik márciusban – ekkor kerül sor ugyanis az új hálózat első bázisállomásainak tesztelésére. Az LTE-képes (Long Term Evolution) rendszer 2012 nyarától lesz országos szinten elérhető, és biztosít még gyorsabb, megbízhatóbb és kiváló minőségű szélessávú mobilinternet-szolgáltatást a Telenor ügyfelei számára – írja a Bitport.hu.

Mennyit tud az LTE?

Míg a 3G technológia 28 Mbit elméleti maximumot támogat, az LTE 326 Mbit átvételére lesz képes.

A vállalat üzleti eredményei szerint a bevételük 165,2 milliárd forint, az EBITDA pedig 60,3 milliárd forint volt tavaly. 2009-ben a cég eredménye 73,4 milliárd forint volt, míg a bevétele 177 milliárd forintot tett ki. A közlemény szerint a lassú gazdasági kilábalás megmutatkozik a Telenor negyedik negyedéves eredményeiben is.
A Telenor Magyarország közleménye szerint 2010 a távközlési ágazat szempontjából nehéz év volt. A gazdasági recesszióból történő lassú kilábalás és a hatóság által 2010 januárjában és decemberében végrehajtott hívásvégződtetési díjcsökkentés miatt a 2010-es pénzügyi év összárbevétele 11,9 milliárd forinttal elmaradt a 2009. évitől. A 2010 negyedik negyedévi árbevétel 2,3 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, főként a már említett tényezők miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik