Élet-Stílus

Meghalt Gary Moore

58 éves korában hunyt el az ír rockbanda, a Thin Lizzy sztárja.

“Mély fájdalommal és sajnálattal kell bejelentenünk, hogy Gary Moore spanyolországi vakációja idején 2011. február 5-én meghalt” – tudatta a bluesgitáros honlapja. “Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy meghalt” – nyilatkozta halálhíréről értesülve a Thin Lizzy korábbi gitárosa, Eric Bell.

Az Irish Times pedig arról számolt be, hogy a belfasti születésű zenészt, aki először a brit Thin Lizzy nevű zenekarral vált ismertté a 70-es években, a hotel szobájában találták a reggeli órákban szombaton és egy közeli városban, Malagában fogják megvizsgálni a halottkémek.

Úgy tartják, hogy Moore játékára a legnagyobb hatással Peter Green, a Fleetwood Mac egykori tagja volt. Első önálló albuma az 1973-ban megjelent Grinding Stone volt, az átütő sikerre azonban 1979-ig kellett várnia: a listákra került Parisienne Walkways című dal hozta meg számára.

Legismertebb dala azonban az 1987-ben megjelent albumán, a Wild Frontier-en található The Loner című dal, amelyet ma is világszerte játszanak a rádióállomások. A szám eredetileg Cozy Powell szerzeménye, igaz, Moore jelentősen áthangszerelte azt. A főleg technikai képességei miatt elismert gitáros dallamvilágával is maga mellé állította a közönséget és a szakmát.

Az 1980-as években az egyik legnagyobb hatású rockgitárosként halmozta slágereit, hogy aztán az 1990-es években visszatérjen a blues-rochoz: az 1990-ben megjelent Still Got The Blues, majd két évvel később az After Hours szintén elképesztő sikert aratott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik