Élet-Stílus

Szombaton indul az ellen-Megasztár

A kereskedelmi tévéken futó sztárcsináló műsorok valós alternatívájaként indult a Folkbeats népzenei és világzenei tehetségkutató fesztiválsorozat. Az előválogatás és az internetes közönségszavazás után a döntős előadók szombattól élőben mutatkoznak be a közönségnek és a zsűrinek. A győztes részt vehet egy amerikai turnén.

A Folkbeats Autentikus Népzenei és Világzenei Tehetségkutató mind a szemléletmód, mind a fődíj, mind az utógondozás szempontjából egyedülálló a hazai tehetségkutatók közt. A programsorozat egyfajta alternatívája kíván lenni a kereskedelmi televíziókban elterjedt, „sztárcsináló” tehetségkutató műsoroknak.

A Folkbeats-zsűrije

Árendás Péter – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke képviseletében
Krulik Zoltán – a Makám zenekar vezetője, szerző
Marton László Távolodó – újságíró, a Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpad főszervezője
Mohácsy Albert – a Hagyományok Háza képviseletében

A fődíj mindkét kategória (autentikus népzene és világzene) győztesének egy minimum kéthetesre tervezett észak-amerikai turné a somerset-i (USA, New Jersey állam) Centrum Management Ltd. szervezésében, amely ezen túl több éves menedzsment-szerződést köt a zenekarokkal. A második helyezetteket saját album elkészítésének lehetősége illeti meg, és további díjak is gazdára találnak.

A Folkbeats célkitűzéseinek elismeréseként értelmezhetjük, hogy a hazai kulturális élet jelentős szereplői támogatják, és vállalnak szerepet a rendezvénysorozat levezénylésében. Így a tehetségkutató egyik legjelentősebb médiatámogatója a Duna TV, amely fesztiválsorozat eseményeit nyomon követi, s az élő rendezvényekről is tudósít majd. Továbbá a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke is letette névjegyét a kezdeményezés mellett.

Közel száz autentikus népzenei és világzenei együttes és előadó jelentkezett az egész országból, sőt a környező magyarlakta területekről is. Január 5-én Marton László – zsűritag – kihirdette azt a kategóriánként 15-15 előadót, akik a zsűri szavazatai alapján bejutott a februárban induló döntőkben. További 5-5 helyre pedig az érdeklődő közönség juttathatta be kedvenceit január 15-ig, internetes szavazás útján.

A Folkbeats az előválogatási időszak után nagyobb sebességfokozatra kapcsol, ugyanis február 5-én indul az élő rendezvénysorozat, ahol tehát a két kategóriában összesen 40 zenekar fog egymással megmérkőzni! A szervezők a 9 rendezvényre a budapesti Fáklya Klubban rendezkednek be. Minden alkalom egy-egy vásárral, filmklubbal, neves előadók koncertjeivel, táncházzal, partikkal színesített fesztivál lesz.

Az élő rendezvénysorozatot a nemrégiben Prima Primissima-díjjal kitüntetett Csík Zenekar nyitja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik